Цікаве

Оверлоки для домашнього використання

Оверлок – відмінний помічник не тільки професійного кравця, але і домашньої майстрині, яка обшиває всю сім’ю і робить речі на замовлення або на продаж. У звичайних умовах досвідчена кравчиня може обійтися засобами сучасної швейної машинки, має безліч видів стібків. Навіть при пошитті модного одягу домашня майстриня має можливість гідно обробити краї матер’яних деталей за допомогою спеціальних рядків, щоб це не виглядало примітивно.

Однак оверлоки все ж вирішують задачу набагато ефективніше. Результат обробки і підрубки краю тканини перевершує найсміливіші очікування. Тим більше це стосується виробів з тягнучкої матерії, коли шов зобов’язаний розтягуватися слідом за еластичною тканиною.

Переваги оверлока

У магазині Janome найдоступніші моделі для домашнього використання продаються за ціною від 10 тис. грн. Сума чимала. Однак якщо ви займаєтеся пошиттям модного одягу набагато частіше, ніж раз на півроку, ці витрати виправдані, оскільки ви виходите на абсолютно новий рівень виконавської майстерності:

  • економиться величезна кількість часу на обробці зрізів матерії;
  • обріз країв тканини здійснюється на професійному рівні;
  • кардинально спрощується підшивка горловини, кишень, рукавів;
  • машина незамінна при роботі з трикотажем і ніжними тонкими тканинами.

Як швачки обходяться без оверлок

Десять-п’ятнадцять тисяч гривень за оверлок – це серйозна витрата, виправдана лише в разі, коли з рук домашньої кравчині щотижня виходить по одній речі. Якщо ви займаєтеся справою серйозно, бажаючи досягти професійної якості – без оверлока вам не обійтися. В інших випадках можна спробувати заощадити:

  1. Використовуйте фігурні ножиці, які роблять зигзагоподібний надріз. Матерії середньої щільності за допомогою таких ножиць цілком можна кроїти, не побоюючись, що нитки по зрізу стануть розсипатися. Ще півстоліття тому – в епоху масового поширення простих швейних машинок – краю тканин обробляли стібком «зигзаг». Виходило не те щоб дуже красиво, але зате надійно.
  2. Багато сучасних швейних машинок вміють виконувати так званий «псевдо-оверлочний шов», який дуже нагадує справжній. Цей тип стібка лише трохи поступається по еластичності шву, виконуваного оверлоком.

Навіть професійні кравці іноді обходяться без оверлок, використовуючи «косу бейку» – обшивку краю тканини зігнутою навпіл смужкою щільної матерії.

Back to top button