Цікаве

Невролог пояснила, як правильно визначити підвищення внутрішньочерепного тиску

Невролог пояснила, як правильно визначити підвищення внутрішньочерепного тиску

Діагноз про підвищення внутрішньочерепного тиску може бути поставлений невірно-перш за все, щоб правильно визначити патологію, потрібно обстежитися у окуліста, пояснила в мережевому блозі лікар-невролог.

За словами медикині, підвищений внутрішньочерепний тиск “не має нічого спільного” з описами гідроцефалій на МРТ, які часом оцінюються як його показовий симптом. Невролог переконана: правильно визначити аномалію допомагає не проведення томографії, а похід до окуліста.

“Перше питання, яке я задаю пацієнту, який отримав діагноз ВЧТ: чи консультований він офтальмологом”, – повідомила лікар.

Спеціалістка пояснила, що в разі підвищенні тиску головний мозок, що знаходиться в закритому просторі черепної коробки, починає буквально «видавлюватися» – насамперед, в область орбіти. При цьому відбувається здавлювання, деформація зорового нерва.

“Набряк дисків зорових нервів – це найбільш достовірний спосіб запідозрити підвищення внутрішньочерепного тиску”, – поділилася невролог.

За результатами консультації у лікаря-офтальмолога проводиться вже подальше детальне обстеження.

Медикиня додала, що з розвитком ВЧТ часто пов’язують стійкі головні болі розпираючого характеру, що не завжди правильно. Діагноз “підвищений внутрішньочерепний тиск” дійсно існує, проте насправді дане порушення зустрічається рідко, підкреслила фахівчиня.

Back to top button