Цікаве

Недостатнє вживання води може бути пов’язане з виникненням серйозних захворювань – дослідження

Недостатнє вживання води може бути пов’язане з виникненням серйозних захворювань – дослідження

Ми постійно чуємо про те, що регулярне вживання води є надзвичайно важливим для здоров’я нашого організму. Нове наукове дослідження підтверджує ці заяви й показує, що недостатнє вживання води може бути пов’язане з виникненням серйозних захворювань.

У дослідженні брали участь 11 255 дорослих, яких протягом 25 років п’ять разів опитували щодо таких факторів, як соціально-економічний статус і сімейна історія хвороби.Клінічні тести на добровольцях забезпечили вимірювання натрію в їхній сироватці крові, який використовувався як показник споживання ними рідини. Як правило, чим більше води ми п’ємо, тим нижчий рівень натрію в нашій крові. Науковий співробітник Наталія Дмитрієва з Національного інституту серця, легенів і крові (NHLBI) у Мериленді зазначає:

Результати свідчать про те, що правильна гідратація може уповільнити старіння та продовжити життя без хвороб.

Попередні дослідження підкреслили зв’язок між високим рівнем натрію в крові та підвищеним ризиком серцевої недостатності. Нормальний діапазон рівнів натрію в крові людини зазвичай коливається від 125 до 146 міліеквівалентів на літр (мекв/л). У дослідженні зразки сироватки з високим рівнем натрію також частіше містили підвищені рівні до 15 різних маркерів біологічного здоров’я та старіння.

Наприклад, ті, у кого рівень натрію перевищує 142 мекв/л, мали на 10-15% більші шанси бути біологічно старшими за свій хронологічний вік порівняно з тими, хто показував більш типові діапазони. Також на 64% зріс ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцеву недостатність, інсульт, фібриляцію передсердь, хронічне захворювання легенів, діабет і деменцію у людей з високим рівнем натрію.

Автори дослідження припускають, що вимірювання рівня натрію в крові може бути корисним для лікарів. Ті люди, які перебувають у небезпечній зоні щодо споживання рідини, можуть вжити заходів, щоб отримати більше води для свого організму не лише через її пиття, але й через соки, овочі та фрукти. Старший дослідник Манфред Бем з NHLBI зазначає:

Мета полягає в тому, щоб переконатися, що пацієнти приймають достатню кількість рідини, одночасно оцінюючи такі фактори, як ліки, які можуть призвести до втрати рідини. Лікарям також може знадобитися відкласти поточний план лікування пацієнта, наприклад обмеження споживання рідини при серцевій недостатності.

Дослідники підкреслюють, що їхній метод не може довести, що гідратація добровольців є головною причиною підвищення їхніх шансів на хороше здоров’я. Рандомізовані контрольовані дослідження більше підходять для цього, хоча вже помітний зв’язок, який вимагає подальших досліджень.

Споживання рідини також не є єдиним фактором, який впливає на рівень натрію в крові, хоча дослідники контролювали такі змінні, як вік, раса та біологічна стать, а також виключали учасників дослідження з такими захворюваннями, як діабет або такими звичками, як куріння, які також впливають на рівень натрію.

Варто також зазначити, що це дослідження більше зосереджується на ризиках для здоров’я, пов’язаних зі зневодненням, а не на додаткових позитивних ефектах достатньої гідратації – хоча ці два аспекти, звичайно, будуть певною мірою пов’язані.

На цей час приблизно половина населення світу не досягає рекомендованої добової норми споживання води (яка зазвичай починається приблизно з 1,5 літрів на день). На це є багато причин, не в останню чергу через обмежений доступ до чистої питної води. Забезпечення під рукою чистої питної води для всіх громад має бути пріоритетом номер один для збереження здоров’я кожного. Наталія Дмитрієва зазначає:

На глобальному рівні це може мати великий вплив. Зменшення вмісту води в організмі є найпоширенішим фактором, який підвищує рівень натрію в сироватці крові, тому результати показують, що достатня гідратація може уповільнити процес старіння та запобігти або затримати хронічні захворювання.

Back to top button