Навіщо нам потрібен селен та в яких продуктах його шукати
Брак селену може призвести до серйозних порушень в організмі, і не завжди достатню кількість цього важливого мікроелемента можна отримати з продуктів. Коли нам потрібні добавки з селеном і чим так важливий цей мікроелемент – з’ясували польські вчені, передає 1News.
Чим же важливий селен для організму людини?
Основне завдання селену – допомагати справлятися з окислювальним стресом і регулювати гормональний обмін в щитовидній залозі. Якщо в організмі селену досить, то наша імунна система отримує додатковий захист. А ще селен зарекомендував себе як ефективний профілактичний засіб проти раку.
Брак селену може викликати порушення в роботі серцевого м’яза. Важливий селен і для дитячого організму – він допомагає протистояти інфекціям і алергічним реакціям. А ще додатковий прийом селену може знадобитися при важкій фізичній роботі або спортивних навантаженнях.
А де шукати селен: в продуктах чи харчових добавках?
Сам по собі селен в організмі людини не виробляється, ми отримуємо його з продуктів або харчових добавок. Цей елемент міститься в ґрунті, потрапляючи звідти в рослини і організм тварин. Дефіцит селену спостерігається у людей, які живуть в регіонах, де ґрунт не збагачен Найкраще джерело селену – це субпродукти: тобто печінка, нирки, язик, серце, а ще морепродукти і риба. Також селен міститься в кукурудзі, горосі, злакових, шпінаті, кольоровій капусті, а найбільше цього мікроелемента з продуктів рослинної їжі – в горіхах. Але рекордсмени за вмістом селену – бразильський горіх і субпродукти.
Так звідки ж краще отримувати селен: з їжі чи добавок?
Це справа індивідуальна: здорова людина, яка може постійно включати до раціону вищезгадані продукти, може не відчувати брак селену. Але деякі стану здоров’я вимагають прийому селену в добавках.
В середньому денна норма селену для дорослої людини коливається в межах від 55 до 110 мкг на добу. Але і надлишок цього елемента теж недобре – якщо занадто перестаратися з селеновими добавками, то можна заробити нудоту, блювоту, розлад травлення.