Цікаве

Науковці з’ясували загадку «живих» каменів у Румунії

В околицях румунського міста Костешть виявилися дивні геологічні аномалії – опуклі валуни, які виглядають як живі завдяки особливостям своїй формі, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Вчені пояснили загадки “живих” каменів, і заявили, що дивні валуни утворилися в результаті сейсмічної активності, яка мала місце шість мільйонів років назад.

За словами геологів, дивні “живі” камені в Румунії – це трованти. Йдеться про геологічні утворення, які закріплені вапняковим цементом. Хімічний склад тровантів повинен збігатися з хімічним складом оточення, тому вчені сподівалися знайти відповіді на пов’язані з геологічною еволюцією питання, коли приступали до вивчення дивовижних валунів.

Передбачається, що дивні камені утворилися в результаті сейсмічних процесів, які відбувалися в міоцені. Від землі виходили ударні хвилі, які концентрували природний цемент і ущільнювали геологічні відкладення. Підсумком цих процесів і стали сферичні утворення, які виглядають як живі.

Жителі міста Костешть і навколишніх земель можуть розповісти безліч легенд, пов’язаних з “живим” камінням. Подейкують, наприклад, що ці валуни вміють самостійно пересуватися, а також володіють цілим набором різноманітних магічних здібностей.

 

 

Back to top button