Цікаве

Найкорисніша дієта та що саме радять лікарі

Який принцип харчування вибрати, щоб захистити себе від захворювань і зміцнити здоров’я? Американські вчені дійшли висновку, що найкращі для цього – DASH-дієта і середземноморський тип харчування. Результати дослідження, яке провели на лікарях-добровольцях, передає 1News.

Що означає DASH-дієта і в чому принцип середземноморського харчування?

DASH – це абревіатура “дієтичні підходи до зупинки гіпертонії” (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Такий тип харчування допомагає зменшити споживання солі, одночасно збільшуючи в раціоні кількість поживних речовин, які знижують ризик розвитку гіпертонії. А саме – калію, магнію і кальцію. Якщо дотримуватися DASH-дієти, то можна знизити кров’яний тиск, тому такий тип харчування рекомендований для профілактики серцево-судинних захворювань.

Дієта DASH відрізняється від інших тим, що не змушує різко обмежувати будь-які продукти, але регулює їхню кількість. За допомогою такого принципу харчування можна не тільки зміцнити серце і судини, але і схуднути. Тому що людина починає їсти більше здорової їжі, споживає менше солі та цукру. Середземноморська дієта – це теж не різке обмеження продуктів, а план правильного харчування, коли має бути достатньо овочів і фруктів, риби, морепродуктів, оливкового масла, продукти з обойного зерна.

Чим ще корисне таке харчування і які продукти варто додати в раціон?

Фрукти та овочі, продукти з необдертого зерна і ненасичені жирні кислоти знижують запальні процеси в організмі, поліпшують стан судин, допомагають схуднути, зміцнюють імунітет, знижують ризики раку і діабету другого типу. Чи містить середземноморська або DASH-дієта піцу з ковбасками і великі порції спагеті? Ні, незважаючи на те що чіткого списку продуктів в обох типах харчування немає. Але здорове харчування і так розуміє мінімум перероблених продуктів, консервантів, трансжирів.

 

Принцип здорового харчування – більше корисних продуктів в раціоні

Допускається помірне вживання вина, але акцент на рослинну їжу, зменшення споживання червоного м’яса, а вершкове масло замінюють оливковою олією. Щоб поліпшити смак страв, замість солі використовують більше спецій і трав.

І, звичайно ж, для більш успішної підтримки здоров’я і нормальної ваги будь-який тип харчування важливо поєднувати з фізичною активністю.

Нагадаємо, що різко обмежувати продукти в раціоні небезпечно для здоров’я. А перш ніж сідати на дієту або починати интервальное голодування, краще проконсультуватися з лікарем.

Джерело: Nutrients

Back to top button