Цікаве

Модне втілення східної культури: кімоно у сучасній моді

Мода, як і вся культурна сфера життя людей взагалі, не залишилася без впливу глобалізації, тому унікальні елементи традиційного національного вбрання можна зустріти у дизайнерів та брендів із багатьох країн. Для деяких із них етнічні мотиви — взагалі візитівка.

Можна з упевненістю сказати, що найпопулярніший національний одяг – це кімоно. Воно буває чоловіче та жіноче, пошите з неймовірних тканин, які прикрашають яскраві принти чи вишивка. Підперезується поясом та носиться з традиційним японським взуттям — дерев’яними сандалями гета.

Історія кімоно

Японія завжди була досить закритою країною, навіть припиняла всі можливі зв’язки з західними країнами, в тому числі економічні та культурні. Попри це, до країни потрапляли китайський шовк, індійська бязь та французька парча. По-справжньому оцінити красу та витонченість японського одягу європейцям вдалося тільки у XIX столітті. Японці також почали змінювати свій стиль, додаючи до нього елементи західної моди.

Після завершення Другої Світової війни ситуація кардинально змінилася: американська окупація стала причиною значного поширення серед людей одягу західного зразка. Нині традиційне кімоно зазвичай одягають на свята чи офіційні заходи.

У першу чергу елементи японського одягу з’явилися в колекціях східних митців, таких як Рей Кавакубо або Кензо Такада. Згодом надихатися ними почали й західні творці: Джон Гальяно (під час своєї роботи в модному домі Dior) чи Александр Макквін для власного бренду. Дотепер у сучасній Японії можна знайти професійних майстрів, які самостійно розфарбовують тканини, шиють та інкрустують одяг.

Сучасне втілення традиційного одягу японців

Деякі бренди повсякденного одягу включають у свої колекції елементи кімоно у спрощеному вигляді:

  • сорочки-кімоно з бавовни, льону, структурованих тканин;
  • накидки, що повторюють форму кімоно, носяться як верхній одяг;
  • широкі штани — як частину традиційного японського костюма для чоловіків — у своєму сучасному втіленні носять і жінки;
  • яскраві орнаменти, що асоціюються з японськими гравюрами, окремими елементами міфології, рослинного та тваринного світу;
  • багато взуття на платформі, що відсилає нас до традиційних гета з деревини.

Сама форма кімоно уособлює в собі образ ідеальної краси для японців — гладенька округла фігура, майже без виступів та рельєфу. Це також прослідковується в любові до вільних сорочок та довгих спідниць, поєднання в одному образі натуральних відтінків з яскравими.

Японська молодь особливо любить експерименти, тому не соромиться еклектичних та відверто авангардних комплектів одягу різної стилістики.

Back to top button