Цікаве

Мікропластик викликав порушення у клітинах печінки та легень людини

Мікропластик викликав порушення у клітинах печінки та легень людини

Вчені з Китаю та Гонконгу провели дослідження, присвячене впливу мікропластику на організм людини. Результати показали, що дрібні частинки становлять загрозу для здоров’я.

Мікропластик — крихітні фрагменти пластмас, що не розкладаються. За останні десятки років вони поширилися практично по всій земній кулі. Пластик виявляли у воді, повітрі, ґрунті, опадах, навіть полярних льодах.

Сучасні люди щодня проковтують певну кількість частинок разом із водою та їжею. Вчені поки що не можуть повною мірою оцінити наслідки цього.

Нове дослідження показало, що мікропластик здатний проникати в клітини печінки та легень та порушувати їх метаболізм. Команда в лабораторних умовах піддала клітинні культури дії частинок пластику розміром до 80 нанометрів. Частинки протягом двох днів проникли у клітини, після чого властивості клітин змінилися.

Спостереження показали, що після контакту із пластиком клітини почали виділяти більше активних форм кисню, амінокислот, пептидів та інших сполук. Це означає, що деякі метаболічні шляхи всередині клітин були порушені та змінені, а мітохондріальні шляхи стали дисфункціональними.

«Дослідження дає додаткові докази того, що мікропластик може викликати ключові зміни в клітинах, і вони становлять загрозу для органів», — зазначили автори.

Back to top button