Цікаве

Медики почали використовувати галюциногенні гриби: що вони лікують

Медики почали використовувати галюциногенні гриби: що вони лікують

Близько 5% чоловіків і 0,4% жінок по всьому світу мають дальтонізм — генетичне захворювання і, як відомо, не піддається лікуванню. Однак нещодавно чоловік зміг покращити сприйняття кольорів завдяки вживанню галюциногенних грибів.

Вчені розповіли історію пацієнта, який страждав на найбільш поширену форму дальтонізму, відому як легка дейтераномалія. Чоловік експериментував із різними психоделічними препаратами та помітив якийсь побічний ефект покращення цільового зору.

Чоловік пройшов тест Ісіхари, який часто використовується для оцінки дальтонізму, та набрав 14 балів (нормальним колірним зором вважається результат не менше 17 балів, 13 і нижче – дефіцитом). Далі чоловік проковтнув 5 г сушених галюциногенних грибів, потім описав свій досвід як «приємний», але не «містичний», а потім кілька разів повторив тест Ісіхари. Результати виявились дивовижними:

  • через 12 години він набрав 15 балів;
  • через 24 години – 18 балів;
  • на 8 день – 19 балів;
  • наступні чотири місяці — 18 балів.

Автори дослідження провели повторний тест Ісіхари більш ніж через рік і результат все ще залишався вище початкового — 16 балів. Хоч цей результат нижчий за поріг нормального зору, проте він все ж вищий за вихідні дані експерименту.

Однак експеримент ставить під сумнів той факт, що чоловік самостійно проводив та документував тести. Висновки вчених також ускладнює той факт, що він продовжив вживання психоделічних препаратів після проведення експерименті.

Однак данні дають надію, що одноразове вживання галюциногенних грибів насправді може спричинити часткове поліпшення дальтонізму. Вченим знадобиться більше лабораторних досліджень, щоб вивчити вплив галюциногенів на сприйняття кольорів.

Дослідники припускають, що галюциногенні гриби можуть впливати на обробку зорових образів «вищого рівня» у ділянці мозку, що грає центральну роль у сприйнятті кольору.

Back to top button