Цікаве

Лікар розповіла, як покращити роботу кишечника людям у віці

Лікар розповіла, як покращити роботу кишечника людям у віці

Поліпшити роботу кишечника людям у літньому віці можна за допомогою настою вівса та овочевих смузі, заявила лікар-дієтолог.

Вона зазначила, що настій вівса не послаблюючий засіб і чудово стимулюватиме роботу кишечника і м’яко регулюватиме його моторику. Крім того, засіб добре позначається на стані печінки.

Приготувати напій можна за наявності термоса чи скляної банки, білозерного вівса та кип’яченої води. Жменю вівса слід промити, помістити в ємність, залити літром гарячої води і настоятись.

«Тобто чайник скипів, пару хвилин почекали, щоб вода перестала пузиритися, і заливаємо. Якщо це термос, ми його закриваємо. Якщо це скляна банка, то обертаємо її, наприклад, рушником, щоб підтримувати температуру, і залишаємо наполягати. Вранці проціджуємо, овес викидаємо і ось цей настій п’ємо».

У тому випадку, якщо у людини немає проблем зі здоров’ям і її турбує лише нерегулярний стілець, можна вживати півчашки настою вівса між їдою протягом дня не розбавляючи його водою. Курс – 21 день, додала лікар.

При хворобах печінки, кишечника або під час прийому ліків починати треба з порції в 100 мл настою, яка розбавляється теплою водою до об’єму в 250 мл і п’ється тричі на день. Поступово можна збільшувати кількість настою вівса у пропорції до води.

Медик додала, що для кишечника також важлива клітковина, тому на день треба з’їдати не менше 300 г свіжих овочів або фруктів. У разі проблем з пережовуванням їжі можна зробити овочеві смузі та додати до напою, наприклад зелень.

Крім того, дієтолог радить не забувати і про звичайну питну воду, яка потрібна людям похилого віку не тільки для підтримки водного балансу і контролю артеріального тиску, але і для поліпшення роботи кишечника.

Склянку кип’яченої води бажано випивати натще в перші 20 хвилин після пробудження, резюмувала лікар.

Back to top button