Цікаве

Курага: корисні властивості та як правильно обирати

Взимку особливо хочеться підтримати свій організм корисними сезонними фруктами. І сухофруктами. Курага – один з найкорисніших з них. Вона додає бадьорості, виводить надлишок рідини та сприяє спалюванню жиру в організмі. Цей сушений фрукт здатний попередити і полегшити анемію, серцеві захворювання, а також поліпшити зір. Тому курага просто необхідна в нашому раціоні. Дієтолог Альона Чернікова детально пояснила, що такого особливого в складі кураги, скільки і кому її можна їсти, передає 1News.

“Почну з того, що їсти сушені абрикоси краще не з основним прийомом їжі, а в якості перекусу. В такому разі мікроелементи краще засвоюються. Сушені абрикоси доволі калорійні, в 100 г приблизно 215 ккал. Тому норма на добу приблизно – п’ять штук кураги. Перед вживанням курагу слід потримати хвилин десять у теплій воді, щоб змити з неї забруднення. І щоб зрозуміти, чим курага так корисна, почнемо з її складу”, – каже Альона Чернікова.

Що корисного у складі кураги?

 

До складу кураги входить безліч корисних речовин: вода в дуже невеликих кількостях, білки, жири, вуглеводи, клітковина, пектини, сахароза, органічні кислоти, вітаміни: А, група В, ніацин, холін, Е, К, С, зола, калій, магній, кальцій, натрій, фосфор, мікроелементи, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

Важливо: в процесі висушування велика частина вітамінів, органічних кислот та інших корисних елементів зберігається в складі кураги в більшій кількості ніж у свіжій абрикосі.

Чим корисна курага для здоров’я?

Курага багата на вітамін А, без якого неможливе нормальне функціонування організму. Вона має легку сечогінну властивість, найбільше – настій або відвар з неї, його прописують при хворобах нирок і серцевих захворюваннях.

Курага корисна для діабетиків, її рекомендують вживати при гіповітамінозі, хворобах щитовидки.

Курага корисна при захворюваннях нирок, оскільки стимулює сечовиділення. Вона добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту: пектин і клітковина сприяють природному і м’якому очищенню кишечника, виведенню радіонуклідів, солей важких металів, холестерину.

Цей сухофрукт можна включати в раціон спортсменів для насичення організму живильними елементами і амінокислотами.

Кому курагу не можна?

 

Людям, які мають гастрит, виразкову хворобу, інші захворювання шлунково-кишкового тракту, періодичні порушення роботи кишечника. Не рекомендується їсти багато кураги (більше 50-100 грамів на тиждень) і дітям до 8-10 років.

 

Як правильно вибрати курагу?

Правильна курага має бути природного кольору і не дуже прозорою. Хороша курага чиста і велика, в міру жорстка і пружна.

Але курага з яскравим помаранчевим кольором може бути небезпечною. Це результат використання хімічних препаратів для поліпшення зовнішнього вигляду сухофруктів. Краще купувати матову курагу з легким сірим відтінком – саме такими стають фрукти при природному процесі сушіння.

Курага в раціоні

Фото: instagram.com/marina_365days/

 

Дієтологи неспроста радять додавати в раціон сухофрукти. Або хоча б вживати перед їжею трохи кураги, додавати її в ранкові каші. Сушені абрикоси досить поживні, але ці всі калорії в них натуральні, легкі й корисні, а цукор в них – це глюкоза і фруктоза (ні холестерину, ні жирів).

Відвари і густі настої із сушених абрикос часто застосовуються для профілактики серцевих і ниркових захворюваннях, аджек вони мають сечогінний ефект. Курагу прописують дітям при гіповітамінозі. Як і будь-яким іншим сухофруктом, курагою не можна сильно захоплюватися. Маса клітковини в абрикосі зростає з його просушуванням з 2 г в 100 г продукту до 18 г. Це може спричинити діарею.

Курага часто входить до складу т.зв. “магнієвих” дієт, які призначають при недокрів’ї та гіпертонічній хворобі серця. Вона має негрубу клітковину і тому легко сприймається в шлунково-кишковому тракті (передусім якщо курага відварена або замочена).

Джерело: Сьогодні

Back to top button