Цікаве

Корисне чи ні: нутриціолог розвінчала популярні міфи про молоко

Корисне чи ні: нутриціолог розвінчала популярні міфи про молоко

Молоко насправді має як негативні, так і позитивні сторони. Нутриціолог Сніжана Ворошилова розповіла, чи варто захоплюватися цим продуктом. 

Чи справді молоко корисне

Молоко – це продукт дуже складний та неоднозначний. У питанні молока та молочних продуктів немає однієї думки навіть в професійному середовищі. З одного боку ВООЗ радить молочні продукти щодня, в той же час останні декілька років матеріали The Lancet, Oxford academic “Nutrition Reviews”, Nutrition та інші показують зовсім іншу реальність.

На думку нутриціолога, ферментовані молочні продукти треба вживати, а ось із цілісним молоком є нюанси. Сніжана Ворошилова пише:

Йогурти, кефір, сири, сир кисломолочний – потрібно. Пастеризоване молоко, кип’ячене або ультрапастеризоване може бути (якщо жити не можете без молока)

Чим небезпечне сире молоко

Молоко – це корисне середовище для різних мікроорганізмів. Пастеризація вбиває їх, але не руйнує шкідливі продукти життєдіяльності мікроорганізмів. Також молоко – це стимулятор mTORC1. Тому це складний та неоднозначний продукт. 

Основна його задача – стимуляція росту немовля. Тому молоко містить не тільки макро- та мікронутрієнти, а ще й стимулює процеси росту через різні шляхи, а також містить різні епігенетичні регулятори, які беруть участь у експресії генів.

Як пояснює нутриціолог, є люди, в яких генетично немає ферменту лактази для розщеплення цукрів молока (лактози), або він є в дуже маленькій кількості. Також молоко містить приблизно 25 білків і на деякі можуть бути алергічні реакції.

Нутриціолог не рекомендує:

  • купувати молоко на ринку
  • пити пастеризоване молоко, його треба прокип’ятити
  • пити сире і пастеризоване молоко вагітним і жінкам, що годують, дітям і підліткам
Back to top button