Цікаве

Коли та як надавати першу допомогу: корисні рекомендації

Через спеку зростає ризик втрати свідомості або погіршення стану здоров’я серед громадян. Зле може стати просто на вулиці – і людина лежатиме там непритомною.

Тож у МОЗ оприлюднили рекомендації щодо надання першої допомоги непритомним на вулиці, розповідає 1News.

У відомстві радять не бути байдужими та не проходити повз таких громадян. Але водночас варто дбати про власну безпеку: перед тим, як підходити близько, слід переконатися, чи немає загрози – агресивних знайомих потерпілого, тварин, небезпечних предметів поряд.

До потерпілого треба звернутися, якщо він не відповідає – перевірити його дихання.

– Поклавши руку на груди, спостерігайте за підйомом грудної клітки протягом 10 секунд. За цей час ви маєте побачити та відчути щонайменше два підйоми грудної клітки (вдихи), – рекомендують у МОЗ.

Водночас не треба нахилятися до нього близько, адже існує ризик передання вірусної інфекції.

Якщо дихання фіксується, потрібно перевернути непритомного на бік та викликати швидку (номер 103) або службу екстреної допомоги (номер 112).

У разі відсутності дихання знадобиться провестисерцево-легеневу реанімацію (СЛР).

– Для проведення закритого масажу серця оголіть грудну клітку, зафіксуйте руки у замок, розмістіть їх у центрі грудної клітки та розігніть руки у ліктьових суглобах. Робіть 30 натискань основою нижньої долоні на центр грудної клітки із частотою 100-120 натисків на хвилину (приблизно два натиски за одну секунду) на глибину 5-6 см.

Обов’язково слідкуйте за тим, щоб грудна клітки розправлялась повністю після кожного вашого натискання, але водночас не відривайте руки від грудей постраждалого, – пояснюють у відомстві.

Водночас робити штучне дихання необов’язково.

Припинити СЛР можна, якщо потерпілий отямився, або ж прибули медики.

Джерело: МОЗ

Back to top button