Кіноа по-новому: цікаві варіанти приготування суперфуду
Якщо дивитися на весь асортимент круп, кіноа все-таки одна з найкорисніших. Особливість її в тому, що в ній не міститься глютен, тому вона може стати альтернативою зерновим кашам. У складі кіноа – 20 амінокислот, зокрема 10 незамінних, які організм не виробляє самостійно. Кіноа багата клітковиною і антиоксидантами.
Щодо кулінарії, то її додають у супи, салати, випічку і десерти. Але перед варінням кіноа слід замочити в холодній воді на кілька годин. Потім потрібно буде залити крупу чистою холодною водою у співвідношенні 1:2 і поставити на середній вогонь. Пам’ятайте, що в процесі варіння обсяг кіноа збільшується в кілька разів. Отже, 5 рецептів для того, щоби приготувати по-новому корисну і смачну кіноа, розповідає 1News.
Салат з кіноа та куркою
Складові
- Салат айсберг/рукола або шпинат – 100 г
- Куряче філе – 50 г
- Помідори черрі – 30 г
- Авокадо (можна замінити огірком) – 1 шт.
- Вершковий сир – 15 г
- Кіноа- 20 г
- Оливкова олія – 1 ч. л.
- Мед на кінчику чайної ложки
- Соль – за смаком
- Часник – 1 середній зубчик
- Кунжут – 2 г
Спосіб приготування
- Куряче філе обсмажити на сухій сковороді, порізавши на тонкі шматочки. Кіноа відварити. Помідори порізати.
- У мисці з’єднати салат, помідори, кіноа, філе. Зверху покласти сир.
- З’єднати масло, подрібнений часник, мед, сіль. Заправити салат.
- Зверху посипати кунжутом і подрібненою петрушкою.
Табуле з кіноа
Складові
- 1 склянка кіноа
- 2 склянки води
- 100 г помідорів
- 50 г огірка
- 50 г червоного перцю
- 50 г жовтого перцю
- 25 г в’ялених в олії помідорів
- 10 г червоної цибулі
- 100 мл оливкової олії
- 15 мл лимонного соку
- 15 г петрушки
- 15 г кінзи
- 15 г м’яти
- 2 г морської солі
Спосіб приготування
- Відваріть кіноа. Крупу треба промити, засипати у воду, довести до кипіння і варити ще 10 хвилин. Потім остудити.
- Обшпарте помідор окропом і зніміть з нього шкірку. Дуже дрібними кубиками наріжте всі овочі: перець, помідори, огірок, цибулю, в’ялені помідори.
- Зелень подрібніть так дрібно, як тільки зможете.
- У мисці змішайте і збийте вінчиком лимонний сік і олію. Додайте варену охолоджене кіноа, нарізані зелень і овочі. Добре перемішайте.
Кіноа з овочами в апельсиновому соусі
Складові
- 230 г кіноа
- 2 моркви
- Половина червоної цибулі
- 1 стебло селери
- 3 невеликих цукіні
- 100 мл апельсинового соку
- 1-2 ч. л. паприки
- 2 ст. л. оливкової олії
- Сіль і перець – за смаком
Спосіб приготування
- Кіноа відваріть у підсоленій воді, дотримуючись інструкції.
- Усі овочі (моркву, цибулю, селеру і цукіні) обсмажте на оливковій олії близько 20 хвилин, постійно помішуючи.
- Окремо перемішайте паприку з апельсиновим соком.
- У готові овочі додайте кіноа і заправте апельсиновим соком. Додайте спеції за смаком.
Салат з кіноа і карамелізованими яблуками
Складові
- 30 г кіноа
- 1/2 зеленого яблука
- 1 ст. л. вершкового сиру
- 50 г руколи
- Кілька гілочок салату радіккіо
- 1 ч. л. вершкового масла
Для заправки
- Сіль
- Мелений перець
- Цукор
- Оливкова олія
Спосіб приготування
- Кіноа відварити, додавши у воду вершкове масло.
- Яблуко тонко нарізати і карамелізувати.
- Зелень заправити олією і спеціями, додати кіноа, яблука і шматочки вершкового сиру.
Котлети з кіноа та з овочами
Складові
- 80 г кіноа
- 1 середня морква
- 1 невелика цибулина
- 160 г шпинату
- 2-3 ст. л. борошна
- 1 яйце
- 1/2 лимона
- Сіль і перець – за смаком
- Олія – за потребою
Спосіб приготування
- Відваріть кіноа, дотримуючись інструкції. Натріть моркву на дрібній тертці, а цибулю подрібніть.
- Дрібно нарубайте шпинат.
- Перекладіть овочі в миску, змішайте з кіноа, половиною лимона, борошном і яйцем. Добре перемішайте. Додайте сіль і перець.
- Сформуйте котлетки і обсмажте на олії з обох боків до рум’яної скоринки.
Джерело: Сьогодні