Цікаве

Гріти їжу в мікрохвильовій печі шкідливо: міф чи правда

Користуватися мікрохвильовою піччю швидко і зручно, особливо коли у свята потрібно розігріти багато їжі на велику родину чи пригощати гостей. Але ми періодично чуємо про шкоду мікрохвильових печей. Чи так це – з’ясовує 1News.

Чи небезпечне випромінювання від мікрохвильової печі

Будь-який електричний прилад, серед них і мікрохвильова піч, випромінює мікрохвилі. Це випромінювання таке саме, як від радіо або, наприклад, електролампочок, якими користується кожен.

Для життя та здоров’я людей таке випромінювання повністю безпечне, до того ж металева конструкція всередині самої мікрохвильової печі та сітка з металу на дверцятах створює додатковий захист і блокує мікрохвилі.

Думка про те, що їжа, розігріта в мікрохвильовій печі, стає радіоактивною, – це міф. По-перше, випромінювання радіоактивне та електромагнітне – це дві різні речі. І коли мікрохвильова піч працює, не виділяються альфа-, бета- і гама-промені, тобто іонізувального (радіаційного) випромінювання не відбувається.

Будь-яка їжа або напій після розігріву в мікрохвильовій печі не містить радіоактивних частинок

По-друге, електромагнітні хвилі від мікрохвильової печі проходять крізь їжу, у продуктах вони не залишаються і не руйнують їхню структуру. Тому будь-яка їжа після розігрівання в мікрохвильовій печі не містить радіоактивних часток.

Як гріти їжу в мікрохвильовій печі правильно

Продукти, приготовані методом смаження, варіння, запечені в духовці та розігріті потім на сковороді, та їжа, приготована або розігріта в мікрохвильовій печі, однакові. Головна відмінність використання мікрохвильової печі в тому, що завдяки високій проникності мікрохвиль нагрівання страв прискорюється.

Запечені в духовці страви та розігріті потім на сковороді та їжа, розігріта в мікрохвильовій печі – однакові за своїми цінностями

 

Важливий момент – не кладіть їжу в металевий посуд (такий посуд може вибухнути), також не грійте їжу в контейнерах із пластику. Нагріваючись, пластик починає виділяти токсичні речовини, які можуть потрапити до продуктів.

Краще користуватися для розігрівання їжі в мікрохвильовій печі скляним або керамічним посудом, без покриття золотими чи срібними візерунками.

Джерело: МОЗ України

Back to top button