Цікаве

Фізіологічні чинники, що впливають на репродуктивну функцію

Перш ніж перерахувати те, що може підвищити фертильність, важливо відзначити: ознаки безпліддя у чоловіків — це привід звернутися до уролога-андролога за належною діагностикою і лікуванням. Серйозну проблему поради щодо покращення якості сперми не розв’яжуть, а час може бути втрачено. Однак, як доповнення до інших заходів або за відсутності серйозних проблем, ці рекомендації можуть бути досить корисними.

Фізіологічні чинники, що впливають на репродуктивну функцію

Регулярно займайтеся фізичними вправами

Регулярна фізична активність надзвичайно корисна для загального стану здоров’я, але також підвищує рівень тестостерону та покращує якість сперми. Останнє є наслідком кращого кровообігу в малому тазу. Великою проблемою сучасності є сидячий спосіб життя багатьох людей, що спричиняє застійні явища у малому тазу, особливо небезпечні для чоловічого репродуктивного здоров’я. Позитивний вплив регулярного спортивного навантаження на чоловічу фертильність підтверджено багатьма дослідженнями.

Однак, надмірні фізичні навантаження мають протилежний ефект: знижують рівень тестостерону та спричиняють загальне виснаження організму, внаслідок чого страждає і якість сперми. Тому фізичні навантаження повинні бути в міру дозовані.

Мінімізуйте стрес

Стрес не лише знижує лібідо та зменшує сексуальне задоволення, а й погіршує чоловічу фертильність. Частково це пояснюється дією гормону кортизолу. Тривалий стрес підвищує рівень кортизолу, а це, своєю чергою, знижує рівень тестостерону. Тяжкі наслідки стресу, наприклад високу тривожність, краще лікувати у фахівців — психотерапевтів чи психіатрів. Але легші можна контролювати, навчившись методів релаксації. Керувати стресом допомагають прогулянки на природі, фізичні вправи, медитації, дружнє спілкування, хоббі.

Забезпечте здоровий сон

Для нормального функціонування ендокринної системи, що регулює репродуктивну функцію, важливим є здоровий нічний сон. Він не лише гарантує потрібний відпочинок, а й підтримує нормальний циркадний ритм, відповідно до якого організм виробляє гормони.

Збалансуйте раціон

Для правильної роботи організму і, зокрема, його репродуктивної системи, ми маємо отримувати всі необхідні нам макро- та мікронутрієнти. Їх забезпечує правильний рослинно-білковий раціон. Він має бути різноманітним, містити різні групи овочів, фруктів, ягод та злаків, а також білкові продукти у вигляді нежирного м’яса, риби яєць, кисломолочних продуктів. Якщо у вас немає зайвої ваги або ожиріння, то немає потреби в жорсткій дієті, іноді допустимі відхилення, але основа раціону має бути збалансованою.

Інші поради

Активне регулярне статеве життя — один зі сприятливих чинників впливу. Рівень тестостерону знижується при відсутності регулярних статевих актів. Немає сенсу зосереджуватись на конкретних порадах, оскільки відсутність спонтанності позбавляє секс гостроти почуттів та робить механічним. Зазначимо лише, що з погляду якості сперми оптимальною статевою активністю є ритм приблизно 2-3 статевих акти на тиждень.

На чоловічу репродукцію однаково погано впливають і перегрівання, і переохолодження. Уникайте і того, й іншого. Чоловікам, які прагнуть зачати дитину, заборонено відвідувати сауни, лазні, приймати гарячі ванни, а також зловживати підігрівом сидіння в автомобілі.

Ще один фактор впливу — супутні захворювання. Здоров’я репродуктивної системи не може існувати окремо від здоров’я організму загалом. Багато захворювань, які безпосередньо не залучають репродуктивні органи, негативно впливають на фертильність, як і лікарські препарати, які чоловікові доводиться приймати проти тієї чи іншої патології.. Найправильніша тактика — це підтримувати та зміцнювати своє здоров’я змолоду.

5 Comments

  1. Стаття розглядає основні фізіологічні чинники, які впливають на репродуктивну функцію чоловіків, наголошуючи на важливості здорового способу життя, зокрема регулярних фізичних вправ, мінімізації стресу, здорового сну та збалансованого раціону. Водночас, автори підкреслюють необхідність своєчасного звернення до фахівців при виявленні ознак безпліддя для належної діагностики та лікування.

  2. Стаття висвітлює важливі фізіологічні чинники, що впливають на чоловічу репродуктивну функцію, зокрема значення фізичної активності, управління стресом, здорового сну та збалансованого харчування. Вона також наголошує на необхідності своєчасної діагностики та лікування при ознаках безпліддя, підкреслюючи важливість звернення до фахівців.

  3. Стаття детально описує фізіологічні чинники, що впливають на репродуктивну функцію, підкреслюючи важливість здорового способу життя, регулярної фізичної активності та мінімізації стресу для підвищення фертильності. Вона також наголошує на необхідності своєчасної діагностики та лікування ознак безпліддя у чоловіків, що допоможе уникнути втрати дорогоцінного часу.

  4. Стаття висвітлює важливі фізіологічні чинники, що впливають на репродуктивну функцію чоловіків, наголошуючи на значенні регулярної фізичної активності, мінімізації стресу, здорового сну та збалансованого раціону. Також підкреслюється необхідність своєчасного звернення до фахівців при ознаках безпліддя для належної діагностики та лікування.

  5. Стаття розглядає фізіологічні чинники, що впливають на репродуктивну функцію чоловіків, наголошуючи на важливості регулярних фізичних вправ, мінімізації стресу, здорового сну та збалансованого раціону. Особлива увага приділяється необхідності своєчасного звернення до фахівців для діагностики і лікування безпліддя.

Back to top button