Цікаве

Фахівці назвали продукти, які покращують метаболізм

Ці продукти багаті вітамінами групи B, антиоксидантами і невеликою кількістю корисних жирів, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

У нещодавньому дослідженні Університету Тафтса (США) було проаналізовано, як споживання цільного і очищеного зерна впливає на п’ять відомих факторів ризику серцевих захворювань з плином часу: окружність талії, артеріальний тиск, рівень цукру в крові, тригліцериди і ЛПВЩ (часто звані здоровим холестерином). Результати дослідження опубліковані в англомовному журналі «Journal of Nutrition».

Цілісні зерна складаються з багатого клітковиною зовнішнього шару і внутрішнього зародкового шару. За словами дослідників, цей внутрішній шар наповнений вітамінами групи B, антиоксидантами і невеликою кількістю корисних жирів. Подрібнення зерен видалить багаті поживними речовинами компоненти.

У своєму новому дослідженні дослідники використовували дані 3100 учасників Framingham Heart Study Offspring Cohort, щоб визначити чинники довгострокового ризику серцевих захворювань. Команда проаналізувала вплив на здоров’я вживання цільнозернових і очищених зерен в середньому протягом 18 років.

Було виявлено, що окружність талії збільшувалася в середньому більш ніж на дюйм у тих, хто споживав цільнозернові продукти з низьким вмістом зерна, в той час як у тих, хто споживав мало цільнозернових продуктів, вона збільшувалася тільки приблизно на півдюйма у тих, хто споживав велику кількість продуктів.

За словами дослідників, цільнозернові продукти можуть допомогти зберегти розмір талії і мінімізувати інші фактори ризику декількома способами. За словами автора дослідження Келі Савіка з Університету Тафтса, присутність клітковини в цільнозернових продуктах надає насичує дію і позитивно впливає на скачки цукру в крові після їжі. Магній, калій і антиоксиданти, що містяться в ньому  також можуть сприяти зниженню артеріального тиску.

«Наші результати показують, що вживання цільного зерна як частина здорової дієти приносить користь для здоров’я, крім простої допомоги в схудненні або підтримці ваги», – заявила автор дослідження Нікола Маккеон з Університету Тафтса.

Дані показують, що люди, які їдять більше цільнозернових, також можуть краще підтримувати рівень цукру в крові і кров’яний тиск з плином часу.

 

 

 

 

Back to top button