Цікаве

Ендокринолог розповіла, як попередити хворобу «тендітних кісток»

Ендокринолог розповіла, як попередити хворобу «тендітних кісток»

Остеопороз, захворювання, при якому кістки стають крихкими, розвивається безсимптомно і часто діагностується тільки після перелому, що вже стався. Про хворобу та її профілактику  розповіла ендокринолог.

Остеопороз може розвиватися близько 10 років, і людина про це не підозрюватиме, доки не станеться перелом. Виявити зниження щільності кісток допоможе профілактичне обстеження – рентгенденситометрія.

«Метод дозволяє оцінити за допомогою променевої діагностики мінеральну щільність кісткової тканини. Точність показань становить до 99%, що дозволяє встановити правильний діагноз і призначити необхідне лікування. Сучасне обладнання, яке застосовується для таких досліджень, відрізняється низькою дозою опромінення, воно є повністю безпечним», – сказала лікар.

За її словами, денситометрію варто пройти пацієнтам віком від 45 років або у випадку, якщо є фактори, що підвищують ризик розвитку остеопорозу. До них належать прийом певних медикаментів, вагітність. Варто насторожитися при регулярних переломах кісток, тріщинах, повільному заростанні. «Частішими вважаються переломи, якщо вони трапляються не рідше одного разу на п’ять років», – пояснила лікарка.

За її словами, за підсумками проведеного обстеження пацієнту можуть призначити прийом вітаміну D та кальцію, замісну гормональну терапію, біфосфонати.

«Для профілактики в деяких випадках достатньо приймати кальцій та вітамін D3, вести активний спосіб життя. Однак краще отримати індивідуальні рекомендації лікаря», – сказала лікар.

Back to top button