Цікаве

Екологія та максимально природні умови: як в Солтанівці вирощують рибу

Поблизу Києва у Васильківському районі розкинулось сучасне рибне господарство «Солтанівка – Каскад». Тут, на майже 100 гектарах та восьми озерах вирощують рибу в найбільш екологічних умовах, з використанням сучасних технологій, які втім не порушують натуральну природу.

Надзвичайна тиша, збережена краса природи та мінімальне втручання з боку людини. Саме в таких умовах розвивається підприємство «Солтанівка-Каскад».

Рибне господарство працює тут з кінця 70-років XX століття, але тільки за останні 10 років воно набуло сучасних рис і тут почали справді слідкувати за екологічностю.

Як розповідають місцеві, за радянської влади підхід до ведення господарства у Солтанівці був стандартний – максимум риби, мінімум капіталовкладень у розвиток. А за часів Незалежності господарство взагалі почало приходити в занепад.

«Всякій справі потрібен господар. І в нашому рибгоспі він з’явився тільки у 2009-му, коли каскад озер взяли собі люди, для яких це стало справою честі. Зараз тут справжня краса – риба у природніх умовах, трава підстрижена, очеретів та ряски – немає. А качок бачили скільки?», – розповідає Микола, що живе поруч не перший десяток років.

При зйомці з дрону гарно видно, як власники господарства слідкують за каскадом озер – всі вони розчищені, а інфраструктура навколо виглядає водночас сучасно, але й максимально наближено до природних умов.

Господарі систематично чистять озера, відновили складну систему гідротехнічних споруд, аби наповнювати господарство протічною водою з річки Стугна, а також дбають про флору і фауну навколо.

В «Солтанівці-Каскад» вирощують коропів, карасів, білих амурів, товстолобиків, а також хижі види риб, на кшталт, щуки та судака.

Як розповідають співробітники господарства, практика зариблення ставків у полікультурі – спільному вирощуванні кількох видів риб, які розрізняються за об’єктами живлення, має значні переваги. Зокрема, рослиноїді види риби, як наприклад, білий амур, підбирають рослинність з озер, і це є додатковою складовою для їхнього очищення.

В рибному господарстві приділяють велику увагу стану риби, тож на зиму її перемішують у спеціальні зимувальні ставки.

 

Також для сучасного господарства дуже важливо слідкувати за якістю води, а отже в ставках «Солтанівки-Каскад» ретельно перевіряють стан кисню, температуру та чистоту.

Ми стали свідками таких замірів і впевнились у тому, що умови для життєдіяльності риби просто таки «курортні».

Для того, аби чистота води підтримувалась на належному рівні, в господарстві використовують компресорні установки, а також систему міні-дамб. Ці дамби відновили нинішні господарі власним коштом і слідкують за тим, аби вони залишались у належному стані.

Для розчистки озер співробітники використовують сучасні очеретокосилки. За їхньою допомогою можна швидко зрізати очерет та без особливих зусиль зробити ставки чистими.

Проточність води в озерах забезпечується завдяки забору води з річки Стугна, що тече вище по каскаду. Отже жодних стічних вод в «Солтанівку-Каскад» не потрапляє.

Окрім чистоти водойм вкрай важливою складовою є корма для риби. В «Солтанівці-Каскад»  використовують в основному зернові, тобто повністю екологічні. Рибу годують по графіку і в її раціоні присутні такі культури як пшениця, кукурудза, просо тощо.

Десяток постійних співробітників «Солтанівки-Каскад» слідкують за тим, аби озера були чистими, а риба нагодована. Тут є постійна охорона і співробітники, які дбають про інфраструктуру, зокрема, раз на два тижні викошують траву навколо озер.

Співробітники розповідають, що збереженню природи приділяється неабияка увага. Так, на озерах є качки і навіть лебеді. Тож, розчистка озер відбувається тільки тоді, коли нове покоління птахів йде у вільне плавання.

Журналісти 1News побачили на озерах ціли виводки різноманітних качок. Місцеві розповідають, що поблизу озер гніздяться в тому числі і червонокнижні птахи, такі як нерозні (сіра качка) чи очеретянка прудка.

Можна побачити в «Солтанівці-Каскад» і лелек, які яскраво виділяються своїми червоними лапками. Також у великій кількості на озерах плавають лебеді.

Охота на птахів, звісно, тут під забороною, тож їхньому життю нічого не загрожує.

Аби місцеві жителі навколишніх сіл мали доступ до води, власники господарства додатково подбали про розчистку одного зі ставків. Цей ставок значно глибший за ті, в яких вирощують рибу, і це гарно видно з висоти пташиного польоту. Блакитний колір озера для відпочинку людей – є додатковим доказом його чистоти та придатності для відпочинку.

«Солтанівка-каскад» є прикладом рибного господарства, яке слідкує не тільки за комфортом умов для життя риб, але й за збереженням екології в цілому. Воно є одним з небагатьох в районі, що справді піклується про те, щоб флора і фауна почувались в максимально натуральних умовах, а люди, які їх оточують, не заважали своєю діяльністю.

1News

Back to top button