Цікаве

Дизайн ландшафту біля будинку: найкращі ідеї для оформлення території

Ландшафтний дизайн дає змогу облаштувати прибудинкову територію в найкращому вигляді. Якщо прийнято рішення самостійно втілити який-небудь проєкт у життя або ж просто знайти натхнення, щоб запропонувати цікаві думки фахівцеві, у будь-якому разі варто спочатку ознайомитися з цікавими ідеями. Спеціалісти, що створюють ландшафтний дизайн Київ готові запропонувати цікаві думки для оформлення ділянки.

Що слід враховувати для оформлення подвір’я біля будинку?

Перш ніж переходити безпосередньо до справи, слід врахувати кілька важливих нюансів:

  • Архітектурні елементи. Усі додаткові споруди та архітектурні деталі мають бути в одному стилі з будинком.
  • Зонування території. Цього не варто робити навмання. Так, наприклад, город найчастіше потрібно розмістити десь за будинком, а дитячий майданчик і водойми – перед ним.
  • Комунікації. До них обов’язково має бути відкритий доступ.
  • Тип ґрунту й особливості рельєфу. Необхідно подбати про зміцнення схилів і передбачити дренаж, щоб у дворі зберігався порядок.
  • Встановлення меж. Як розмежувачі можна використовувати живоплоти, квітники тощо.

Стилі облаштування прибудинкової території

Переважно існує два ключові стилі ландшафтного дизайну для ділянок біля будинку:

  • Архітектурний. Відрізняється геометричною чіткістю ліній, акцент робиться на змішуванні урочистості та лаконічності.
  • Пейзажний. У цьому випадку підкреслюється природна краса природи. Відмінна риса – плавність ліній, а також використання великої кількості натуральних матеріалів.

Ідеї для облаштування прибудинкових ділянок

На перший погляд може здатися, що в оформленні подвір’я за допомогою ландшафтного дизайну габарити території не відіграють суттєвої ролі, але насправді це не так.

Невеликі ділянки

Маленькі приватні площі зазвичай не спонукають до серйозних експериментів – для їх втілення місця може просто не вистачити. Крім того, невеликі ділянки дуже непросто зонувати. Але, якщо відстань від ґанку до дороги не більше 15 метрів, варто зосередити увагу на проєкті дизайну саду біля будинку. Квіти та зелені насадження зможуть не тільки прикрасити територію, зробивши її в рази привабливішою і затишнішою, а й хоча б частково сховають двір і його власників від чужих очей.

Великі ділянки

Коли є необхідність оформлення досить великих площ, ландшафтним дизайнерам часто надається абсолютна свобода дій. Спочатку може здатися, що творити на великій території набагато простіше, але все з точністю до навпаки. Не так вже й просто правильно підібрати й розмістити на ділянці об’єкти, які матимуть гармонійний вигляд. Плюс, важливо щоб дизайн території біля будинку мав рівновагу – щоб двір не залишався порожнім, але при цьому не виглядав захаращеним.

Основні деталі оформлення:

  • Альтанки. Чудовий вибір для зони відпочинку – там можна з комфортом відпочити з книжкою або перекусити з друзями на свіжому повітрі, при цьому сховавшись від палючого сонця. Альтанку також можна замінити навісом або перголою.
  • Зелені насадження. Гарний газон можна виростити самостійно або постелити вже готовий. Якщо немає бажання регулярно доглядати за квітковими клумбами, варто вибрати невибагливі багаторічники. Крім звичайних клумб, можна висадити бордюри або живоплоти з яскравих однорічників, щоб додати фарб.
  • Садові доріжки. Прокласти маршрути варто заздалегідь. Декор може бути який завгодно – від звичайного бетону до натурального каменю або дерева.
  • Фонтани та водойми. Вода на ділянці в будь-якому вигляді стане порятунком у літню спеку. Вибір штучної водойми або невеликого декоративного фонтану переважно залежить від стилю ділянки.

Дизайн ландшафту біля будинку має безліч варіацій. Навіть недоліки ділянки здатні в підсумку стати її перевагами. Важливо лише підібрати свій стиль та не забувати про баланс.

Back to top button