Цікаве

Динозавр з застудою – Вчені знайшли останки найдавнішого динозавра з застудою – 1News

Доісторичний світ не був раєм без хвороб

Science News
 

Американські вчені знайшли в хребцях динозавра віком 150 мільйонів років докази того, що тварина страждала від респіраторної інфекції. Про це пише Science News.

 

У ході дослідження вчені з’ясували, що зауропод на прізвисько Доллі страждала від легеневої інфекції, яка перемістилася в її кістки. Вона щонайменше на 50 мільйонів років старша за респіраторну інфекцію в титанозавра, виявленого раніше в Бразилії.

 

На думку вчених, Доллі – динозавр із довгою шиєю. На момент смерті довжина її тіла становила 18 метрів, а її вік – менше 20 років.

 

Зазначається, що коли вчені оглядали скам’янілості динозавра, то помітили незвичайні нарости, схожі на броколі, на кістках шиї поряд із якими проходили повітряні мішки – вони були частиною дихальної системи динозаврів. Нарости схожі на деформації, утворюються й у сучасних птахів після респіраторної інфекції.

 

1News за темою: Австрійські палеонтологи виявили, що деякі види динозаврів були глухими

 

Вчені припускають, що у Доллі була лихоманка, кашель, утруднене дихання та виділення з носа. Неясно, чи була інфекція бактеріальною, вірусною чи грибковою. Також експерти не впевнені, чи саме ГРВІ спричинило смерть цієї тварини, проте переконані, що захворювання зменшило її шанси вижити. Динозавр міг послабшати, відбитися від своєї групи та стати легкою здобиччю для хижаків.

 

Нагадаємо, раніше палеонтологи з Великої Британії з’ясували, що останки динозавра, виявлені на острові Вайт у протоці Ла-Манш у 2004 році, належать до раніше невідомого виду, родича велоцираптора. Цей вид датується раннім крейдяним періодом, понад 100 мільйонів років тому.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS Джерело

Back to top button