Цікаве

Через зміни клімату ГРВІ стане більш поширеною хворобою

Підвищення температури і збільшення кількості опадів може створити спалахи респіраторної інфекції менш серйозними, але більш поширеними, з’ясували вчені, передає 1NEWS з посиланням на grippua.com.ua.

Дослідники під керівництвом Прінстонського університету вивчили, як кліматичні умови впливають на щорічні спалахи респіраторно-синцитіального вірусу (один з видів звичного ГРВІ, поряд з риновірусною та аденовірусною інфекцією) в Сполучених Штатах і Мексиці.

У країнах з помірним кліматом щорічні епідемії вірусу відбуваються взимку; з тропічним кліматом – в період дощів. Але зі зміною клімату ситуація дещо змінюється.

Вчені з’ясували, що, хоча спалахи вірусу стали в цілому менш серйозними, цикл пікової інфекції змістився на північ. Очікується, що інфекції будуть поширюватися, а не концентруватися під час певних сезонів. Це може зробити людей більш уразливими до вірусу в довгостроковій перспективі, особливо це стосується дітей.

В умовах зміни клімату, епідемії можуть стати більш серйозними в тропічних районах через збільшення кількості опадів, в той час як підвищена вологість в помірних регіонах може знизити інтенсивність одиничних спалахів, оскільки інфекції стають все більш поширеними протягом року.

Виходячи з цього дослідження, очікується, що клімат буде грати центральну роль у визначенні термінів і тяжкості інфекційних захворювань.

 

 

Back to top button