Цікаве

День боротьби з раком молочної залози: як проводити самообстеження

Жодна жінка не застрахована від виникнення злоякісного новоутворення у молочній залозі. Сьогодні, у Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози , Разом з онкологом медичної мережі “Добробут” Ігорем Сорокіним розповідаємо про основні чинники ризику злоякісних новоутворень молочної залози і вивчаємо методи їх самостійної діагностики.

А разом з благодійним проектом “Рожевий змінює життя” від Mary Kay дізнаємося, як підтримати жінок, які зіткнулися з цим діагнозом, передає 1News.

Навіщо знати про рак молочної залози

Поінформованість про захворювання, його симптоми і методи діагностики значно підвищують успіх лікування: в 95% випадків раку молочної залози на I стадії він повністю виліковний. Рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок.

Щорічно від цього виду раку помирають понад 5 тисяч українців, серед яких, до речі, є і чоловіки. На кожні 10 випадків діагностики раку молочної залози 3 виявляються летальними, – каже Ігор Сорокін, – це пов’язано перш за все з пізнім виявленням захворювання – майже в чверті випадків рак молочної залози діагностується на пізніх стадіях, відповідно і шанси на одужання знижуються рівно вдвічі.

Така статистика робить рак молочної залози одним з найбільш соціально значущих онкологічних захворювань, а його раннє виявлення – головне завдання всіх медичних і соціальних працівників.

Кому загрожує рак грудей і чому?

Приблизно в половині випадків рак молочної залози виявляють у жінок, які не мають очевидного чинника ризику, крім приналежності до жіночої статі і віку більше 40 років. Втім, безпосередній ризик пов’язаний з спадковістю . Так, встановлено чіткий зв’язок з генами, які передаються по материнській лінії, і виявляються у 5% хворих на рак молочної залози.

Наявність захворювання у матері, бабусі, сестри або дочки – це великий ризик, який вимагає ретельного спостереження фахівця. Мутація генів BRCA1, BRCA2 збільшує ймовірність до 80% випадків. Слід також зазначити, що злоякісні новоутворення молочної залози чутливі до гормонів, тому іншим провокуючим фактором є дія естрогенів, які підсилюють пухлинний ріст.

Ризик розвитку раку молочної залози сильно пов'язаний зі спадковістю

Саме цим обумовлено несприятливий вплив замісної гормональної терапії в гінекології і використання гормональних контрацептивів . Як і переважна більшість онкологічних захворювань, рак молочної залози обумовлений поєднанням багатьох факторів. І навіть якщо б їх все можна було контролювати, це, на жаль, зменшило б ризик розвитку захворювання тільки на 30%. Але знати про них варто.

А які фактори ризику раку молочної залози?

збільшують ризик розвитку раку молочної залози:

  • вік понад 60 років,
  • ожиріння,
  • пізня вагітність і пологи,
  • ранній початок менструації,
  • гормональна терапія в постменопаузі,
  • сімейна історія раку молочної залози.

зменшують ризик розвитку раку молочної залози

  • пологи до 25 років і тривале грудне вигодовування,
  • відмова від тривалого використання гормонів,
  • регулярна фізична активність,
  • контроль ваги,
  • здоровий спосіб життя.

Як запідозрити рак молочної залози?

Найчастіше рак молочної залози починає проявлятися у вигляді безболісного ущільнення в грудях . У таких випадках слід не затягувати і якомога швидше звернутися до мамолога або гінеколога, навіть якщо ви не відчуваєте ніякого болю.

Існує безліч причин утворення ущільнень у грудях, до 90% новоутворень не є злоякісними. Це можуть бути фіброаденоми, кісти, а також запальні процеси. Але в будь-якому випадку звернення за консультацією при перших же ознаках сприяє більш успішному лікуванню.

Як правильно проводити самообстеження грудей?

Щомісяця, в останній день менструації – в цей період зменшується передменструальний набряк і структура молочної залози найбільш доступна для пальпації:

  1. Станьте перед дзеркалом, візуально огляньте молочні залози.
  2. Перевірте положення і вид соска, легко стисніть його, щоб перевірити наявність виділень.
  3. Праву руку – за голову, лівою проведіть по правій молочній залозі спочатку по колу, а потім лінійними рухами. Повторіть те саме з лівою молочною залозою.

 

Повторіть обстеження в лежачому положенні : Перевірте пахвові ділянки, чи немає збільшених лімфатичних вузлів. Наявність будь-якого із зазначених нижче симптомів є приводом звернутися до фахівця для обстеження:

  • візуальне збільшення або зміна форми молочної залози;
  • зміна форми, кольору або текстури шкіри;
  • зміни соска: форми, кольору, текстури, наявність утягнутості соска, виділень, особливо кров’яних;
  • відчуття – хворобливі ділянки, локальні ущільнення, неоднорідність структури залози.

А раптом я неправильно обстежую груди, що робити?

Для того, щоб проводити самостійне обстеження якісно, потрібен досвід. Зазвичай, вже через кілька місяців жінки звикають до структури молочної залози і починають помічати певні зміни. Але починати робити це регулярно краще після обстеження (Ультразвукового або мамографічного огляду), вже знаючи, що молочні залози – здорові.

 

Робити огляд вдома краще після обстеження (УЗД або мамографічного), вже знаючи, що молочні залози – здорові

 

Або, якщо є певна патологія, продовжувати щомісячне самообстеження, інформуючи свого лікаря про всі зміни. Самообстеження молочних залоз дуже важливо, однак воно не замінює регулярні візити до лікаря і скринінгові обстеження, адже дрібні освіти можна виявити тільки за допомогою спеціальних методів.

А що ще впливає на розвиток раку грудей?

Вага. Взаємозв’язок між зайвою вагою і ризиком розвитку раку молочної залози існує – про це свідчить ряд досліджень. А схуднення і дотримання здорового харчування зі свого боку знижують ризик розвитку раку.

Їжа. Надмірне споживання червоного м’яса пов’язане з високим ризиком розвитку всіх видів раку взагалі і раку грудей зокрема. їжте більше фруктів і овочів , А також додайте в свій раціон більше корисних рослинних джерел білка, таких як бобові, горіхи, киноа, зелені овочі, рослинне молоко.

 

Для профілактики раку грудей їжте більше овочів і фруктів

Алкоголь і куріння. Навіть помірна кількість алкоголю пов’язане з більш високим ризиком раку молочної залози. Жінки, які вживають 2-3 келиха алкогольних напоїв в день, мають на 20% вищий ризик захворювання в порівнянні з тими, хто взагалі не п’є.

По всьому світу проводиться просвітницька діяльність, щоб переконати курців кинути палити , І це все тому, що зв’язок між курінням і підвищеним ризиком розвитку раку молочної залози існує.

Фізична активність . Здоровій дорослій людині рекомендується не менше 150 хвилин в тиждень приділяти помірної аеробного активності, або 75 хвилин інтенсивного аеробного активності щотижня. А також проводити силові тренування два рази в тиждень. Для тих, хто прагне бути здоровими, таке навантаження є цілком нормальною.

У кожного свій темп і стиль життя, однак такі прості речі, як регулярне самообстеження молочних залоз і раз на рік обстеження УЗД або мамографія , Повинні стати повсякденними.

Джерело: Сьогодні

Back to top button