Цікаве

День Архангела Гавриїла 2021: заборони свята

У понеділок, 26 липня, православні віряни в Україні та ряді інших країн святкують Собор архангела Гавриїла – одного з верховних ангелів, який відомий тим, що був посланий Богом сповістити Діву Марію про швидке народження в неї Ісуса Христа.

У народному календарі цей день має назву День Гавриїла, або Гаврила Літній, і вважається серединою літа. Про головні звичаї, традиції, прикмети та заборони свята розповідає 1News.

Хто такий Архангел Гавриїл

Архістратиг Гавриїл – вісник і служитель Господньої всемогутності, Божа сила. Саме він був посланий Богом з благою звісткою для Діви Марії про майбутнє народження в неї Спасителя.

Гавриїл також допомагав пророку Мойсею під час написання Книги Буття, сповіщав пророка Даниїла про подальшу долю євреїв, а святу Анну – про народження в неї Богородиці.

Архангел Гавриїл – одна з найбільш шанованих постатей у православ’ї, заступник вірян і воцерковлених людей. На іконах він постає, тримаючи райську гілку, принесену Діві Марії,або ліхтар, що світиться, і дзеркало.

Архістратиг Гавриїл – вісник і служитель Господньої всемогутності

 

Традиції на День Гавриїла: що можна робити

26 липня віряни згадують про всі подвиги архістратига Гавриїла і моляться святому про допомогу. Рекомендується відвідати богослужіння.

У давнину в цей час дорослі займалися жнивами, а діти вирушали на збір грибів та ягід; святому Гавриїлу молилися про захист худоби і гарну погоду.

В Собор архангела Гавриїла рекомендується відвідати богослужіння

Що не можна робити в День Гавриїла

  • Посваритися з кимось на Гавриїла – до численних неприємностей.
  • Байдикувати і лінуватися – старанна робота винагородиться вдалим залишком літа.
  • Викидати їжу – до бідного року.
  • Ходити в лазню – до злиднів.
У давнину 26 липня дорослі займалися жнивами, а діти вирушали на збір грибів та ягід

 

Прикмети 26 липня

  • Дощі – до поганого врожаю.
  • Суха погода – до доброї осені.

Джерело: Обозреватель

Back to top button