Дефіцит вітамінів: в яких продуктах є необхідна кількість
Зима вже тут, інколи радує опадами у вигляді снігу, а потім залишає за собою як мокрі сліди на асфальті, так в організмі у вигляді недостатності вітамінів.
Відсутність сонця, холод, вірусні та іншої природи захворювання, зменшення активності роблять свою справу.
А ми зробимо свою, і поділимося корисними ідеями, як максимально компенсувати нестачу мікронутрієнтів цього сезону, розповідає 1News.
1. Вітамін Д (“сонячний вітамін”)
Допомагає засвоювати та метаболізувати кальцій та фосфор, сприяє правильному розвитку клітин. Крім того, є регулятором обміну речовин, невід’ємною частиною імунної підтримки, а також сприяє покращенню настрою, стійкості до захворювань, нормальному росту кісток та зубів, зменшує відчуття втоми.
Добова профілактична доза 2-3 тис МО.
Тому частіш за все необхідно окрім вживання багатих на його вміст продуктів харчування, додавати прийом препарату в дозуванні, необхідному для покриття наявних дефіцитів або ж для оптимізації імунних процесів.
Джерело:
•лосось (100 г дикого – 988 МО, вирощенного – 250 МО);
•оселедець (100 г – 216 МО);
•скумбрія (100 г – 360 МО);
•печінка тріски (1 ч.л. – 448 МО);
•яєчні жовтки (жовток комерційно вирощених курей – 37 МО, домашніх та вільного вигулу – у 4-6 рази вищі рівні), збагачені молоко, йогурти, крупи.
2. Вітамін С
Не зменшує ризик захворіти, однак прямопропорційно впливає на тяжкість симптомів та скорочує тривалість захворювання.Потужний антиоксидант, який до того ж впливає на здоров’я шкіри. Життєво важливий для синтезу колагену, сполучної тканини, кісток, зубів та дрібних судин.
Добова потреба (DV) для дорослих 90 мг.
Джерело:
•шипшина (100 г = 426 мг віт С);
•перець чилі (зелений -109 мг, червоний-65 мг);
•чорна смородина (100 г ягоди-181 мг);
•ківі (100 г – 93 мг);
•лимон (100 г-77 мг)
3. Вітамін А
Грає важливу роль у підтримці зору, росту тіла, імунної функції та репродуктивного здоров’я.
Добова потреба (DV) для дорослих 900 мкг.
Джерело:
•печінка яловича ( 1 шматочок – 6421 мкг);
•печінка тріски ( 1 ч.л. – 1350 мкг)
•козячий сир (100 г – 407 мкг).
•вершкове масло (1 ст.л. – 97 мкг).