Цікаве

Чим небезпечна звичка хрустіти суглобами: відповідь експерта

Дехто думає, чим частіше хрустіти суглобами пальців, шиї або хребта – тим краще для них: нібито це втамовує біль і покращує рух. Але насправді це поширена помилка. Чому взагалі хрустять суглоби у колінах або пальцях, про що говорить звичка хрустіти пальцями або шиєю і чому цього краще не робити – розповів лікар-ендоскопіст, остеопат Ігор Сомов, передає 1News.

Чому взагалі хрустять суглоби, з ними щось не так?

Хрустять суглоби бо в них … лопаються бульбашки. Логічне питання: що це за бульбашки і звідки вони беруться? З міжсуглобної рідини, яка завжди є в суглобах – вона подібна на яєчний білок і служить мастилом. Коли ми згинаємо і розгинає суглоби, ця рідина зменшує тертя кісток, допомагаючи суглобам нормально працювати.

Коли ми спеціально або випадково стискаємо суглоби, то в цій рідині виникає негативний тиск, що змушує її пузиритися: можна порівняти з бульбашками, які виникають під час кипіння води. Але суглоб герметичний, тому бульбашки не можуть з нього “вибратися” і лопаються. Звідси і хрусткий звук. І саме появу цього хрустіння люди пов’язують з тим, що “в суглобі щось стало на своє правильне місце”. Адже після того, як похрустіти суглобами, дійсно відчувається полегшення, а для декого це взагалі стало звичкою.

А чому часто тягне похрустіти суглобами?

Задоволення цієї процедури пояснюється тим, що відбувається стимуляція нервових закінчень, і наш мозок починає виділяти ендорфіни (гормони щастя). Саме вони викликають приємне відчуття розслаблення, а також відчуття, що суглоб став більш рухливим і “здоровим”. Але бульбашки можуть виникати в суглобі не частіше, ніж раз в 15-30 хвилин.

Тому ті, хто підсів на цю звичку, стають залежними, як від наркотика, і хрустять безперервно з бажанням отримати приємні відчуття від виділення ендорфінів.

Однак бажання “хруснути” може бути симптомом неврозу. Крім того, хрустіння суглобами вам не допоможе, а навпаки – може нашкодити.

Так чому ж хрустіти суглобами небезпечно для здоров’я?

У короткостроковій перспективі така звичка “допомагає”, лише як оманливе приємне відчуття. А у довгостроковій може призвести до мікротравм, обмеження свободи руху в суглобі, розтягнення зв’язок і надмірної рухливості в них. Водночас кістки не стають в суглобі на правильне місце, як вважають ті, хто хоче похрустіти.

А навіщо тоді деякі фахівці хрустять суглобами, нібито вправляючи їх на місце?

На жаль, але досить часто псевдоспеціалісти “хрустять кожним пацієнтом”, як на конвеєрі та самі вірять у те, що таким чином “вправляють” суглоби на місце. В ортопедичній мануальній терапії іноді може виникнути хрускіт у суглобах, коли лікар виконує спеціальні терапевтичні техніки – трасти. Але вони мають чіткі показання та протипоказання. Під час цієї процедури фахівець нічого не ставить на місце, тільки переналаштовує тонус м’язів, дозволяє розслабити певну ділянку тіла і усунути біль.

 

При мануальної терапії іноді може виникнути хрускіт в суглобах

Дуже часто ефективна маніпуляція відбувається без хрускоту, тому лікарю байдуже, хруснув суглоб чи ні. У певних випадках лікар взагалі уникає використання таких технік і замінює їх більш м’якими. Саме такий підхід в лікуванні буде безпечним і ефективним.

Добре, а чи є альтернатива, щоб не хрустіти суглобами?

Є, це спеціальні вправи, які безпечніші для суглобів. Але підбирати їх потрібно суто індивідуально під кожну людину і цим повинен займатися тільки лікар! Якщо в процесі їх виконання і виникне хрускіт, то це відбувається спонтанно, а не навмисно. Бажання ж неодмінно викликати хрускіт і спеціально для цього “клацати” суглобами вам тільки зашкодить.

Джерело: Сьогодні

Back to top button