Чим корисне зменшення солі в раціоні для людей із слабким серцем, пояснили вчені
Людям зі слабким серцем часто рекомендують знизити вживання солі. Але досі за цією рекомендацією не було майже жодних наукових доказів.
Вивченням цього питання взялися вчені з Університету Альберти (Канада).
Результати великого рандомізованого клінічного дослідження представили на черговій сесії Американського коледжу кардіологів.
Дослідники спостерігали за 806 пацієнтами у 26 медичних центрах Канади, США, Колумбії, Чилі, Мексики та Нової Зеландії. Усі вони страждали від серцевої недостатності. Половина учасників отримала рекомендації щодо харчування, як зменшити вживання солі з їжею.
Цільове вживання натрію становило 1500 мг на день (приблизно дві третини чайної ложки солі). До дослідження пацієнти вживали в середньому 2217 мг натрію на день або трохи менше чайної ложки солі. Ті, хто отримав рекомендації щодо харчування, як показали результати дослідження, згодом споживали в середньому 1658 мг натрію на день. Друга половина учасників дослідження – 2072 мг. Такі дані було отримано за рік.
Вчені порівняли показники смертності від усіх причин, госпіталізацій із серцево-судинних захворювань та візитів у відділення невідкладної допомоги при серцево-судинних захворюваннях в обох групах. Статистично значущої різниці вони не виявили.
Однак у групи, що вживала меншу кількість натрію, відзначалося стійке поліпшення оцінки загальної якості життя. Також вчені виявили у них зменшення таких симптомів, як набряки, втома та кашель.
“Ми не можемо дати загальну рекомендацію всім пацієнтам і сказати, що обмеження споживання натрію знизить ваші шанси або померти, або опинитися в лікарні. Але я можу з упевненістю сказати, що це може покращити якість життя загалом”, – каже провідний автор дослідження, професор факультету медицини та стоматології Університету Альберти Джастін Езековіц.