Цікаве

Чим гумор корисний для здоров‘я: відповідь експерта

У житті часто доводиться стикатися з не дуже приємними ситуаціями – затори на дорогах, палаючі дедлайни на роботі, сварки з домочадцями і непорозуміння з друзями. Але подолати труднощі і пройти крізь випробування людині може допомогти почуття гумору. Як це працює – розповідає 1News разом з психологом Тетяною Ловчинською.

Як почуття гумору діє на мозок людини

Уміння посміятися, побачити щось веселе в ситуації або переключитися на позитивніший момент – запорука психологічного благополуччя. А головне, що почуття гумору – це навичка, яку можна розвивати.

“Пам’ятаєте той момент у фільмі про Гаррі Поттера, коли професор Люпин навчав студентів боротися зі своїми страхами? Закляття “Рідікулус” (з латинської “смішний”) допомагало зробити страшне смішним. Наприклад, суворого професора Снейпа уявити в бабусиному одязі, величезному капелюсі з пір’ям і з маленькою червоною сумочкою. Чи боїтеся ви такого Снейпа? Особисто я – вже ні”, – навела приклад психолог.

Вся річ у тім, що коли ми сміємося, задіюються різні зони мозку і виділяються такі гормони як дофамін, серотонін і ендорфіни. Саме ці процеси допомагають поліпшити настрій, відчути себе бадьоріше і подивитися на ситуацію з іншого боку.

Чим корисний гумор

1. Допомагає впорається з негативними почуттями

З одного боку, не просто замовчати ситуацію, а відреагувати на свої почуття, а з іншого боку – вдягнути їх у соціально прийняту форму і вийти на позитив.

2. Робить нас гнучкішими і адаптивнішими

Гарне почуття гумору – вірна ознака того, що людина може ходити не тільки протоптаними стежками, а й шукати нові маршрути, дивитися на ситуацію з різних сторін і знаходити нестандартні розв’язання проблем.

3. Допомагає в боротьбі зі стресом

У житті виникають конфліктні ситуації, проблеми, це запускає ланцюжок подій, які можуть призвести до виснаження і вигоряння, гумор допомагає переломити ситуацію.

А щодо чорного гумору і сарказму. Вони теж корисні?

 

Гумор – це наша паличка-виручалочка, яка допомагає знаходити позитив у різних ситуаціях. Попередити хочеться тільки щодо чорного гумору і сарказму. Адже тоді включаються механізми знецінення себе, інших або ситуації загалом, а також висміювання проблем, які потрібно сприймати серйозно і працювати над їхнім вирішенням.

Тобто, замість того, щоб витягнути себе з якогось кризового стану, використовуючи саркастичні жарти, ви можете ще більше себе туди загнати.

Чорний гумор стає захисним механізмом психіки, який виникає як реакція на жорсткі норми і правила, сильний тиск, соціальні норми. Його, як і звичайний гумор, також можна використовувати для подолання стресу, але тільки в тому випадку, якщо це відбувається нечасто.

Коли людина постійно використовує чорний гумор і сарказм по відношенню до свого життя або життя близьких, вона тим самим нібито применшує або ігнорує частину реальності.

А така поведінка в свою чергу може запускати психологічні ігри, коли ми хочемо отримати щось, але боїмося зіткнутися з реальністю. Тому важливо розвивати усвідомленість, щоб вміти відрізнити, де чорний гумор – це механізм боротьби зі стресом, а де він перетворюється на висміювання ситуації і уникнення реальності.

Тож краще вчіться бути трішки одеситами в душі і користуватися гумором, як у складних ситуаціях, так і по життю загалом.

Джерело: Сьогодні

Back to top button