Чи варто шукати вітаміни в заморожених фруктах та овочах: відповідь експертів
Чим довше зберігаються зірваними свіжі овочі та фрукти, тим менше залишається в них вітамінів та корисних мікроелементів. Чи дійсно заморожені плоди – не менш здорова альтернатива, ніж свіжі фрукти та овочі, розповідає 1News.
Чи правда, що свіжі фрукти та овочі втрачають вітаміни?
Щойно будь-який овоч, фрукт чи ягоду зірвано, вони починають втрачати вітаміни та інші поживні речовини, що містяться в них. Це відбувається з усіма зірваними плодами: так фрукти та овочі використовують власні поживні речовини для підтримки життєдіяльності.
Тому далеко не завжди свіжий плід, який довго зберігався десь до потрапляння на ваш стіл, буде настільки корисним, як ви хотіли б. Імпортовані ж фрукти та овочі теж далеко не відразу з гілки потрапляють до нас на стіл, до того ж їх перед відправленням обробляють консервантами для більшої безпеки.
До того ж імпортери часто зривають та транспортують недозрілі овочі та фрукти, які “дозрівають”, вже на полицях магазинів. Користь від таких продуктів дуже сумнівна.
Що ж робити – заморозити овочі та фрукти?
Заморожування плодів дійсно допомагає уповільнити процес розпадукорисних речовин, оскільки гальмується окиснення плода. Але тут важливим є час, протягом якого зірвані фрукти, овочі або ягоди були заморожені. Не важливо, чи самі ви заморозите плоди або користуватиметеся готовими: чим швидше після збирання заморожені плоди, тим вони корисніші.
Придбані заморожені овочі та фрукти – теж добра альтернатива, оскільки промисловий процес заморожування прискорився завдяки сучасним технологіям. Заводи з переробки розташовані недалеко від полів та садів і процес від моменту збирання плодів до їх заморожування часто займає лише кілька годин.
У такому вигляді овочі та фрукти можуть зберігатися довго, не “розгубивши” вітаміни та інші поживні речовини. Головне – їх не розморожувати та повторно заморожувати кілька разів.
А що врахувати, заморожуючи фрукти та овочі самостійно?
Відразу після збору важливо, якнайшвидше заморозити цілі (тобто не ушкоджені плоди, не м’яті та не підгнили тощо) плоди або їхні частини. Не варто заморожувати фрукти чи овочі, які вже тривалий час зберігалися після збирання.
Тільки миттєвий вплив низьких температур не дає воді, що міститься в плодах, перетворитися на великі кристали льоду. Клітинні оболонки залишаються цілими, а корисні речовини – неушкодженими.
Тому заморожені овочі та фрукти – хороша альтернатива, коли немає можливості їсти свіжі несезонні овочі та фрукти протягом року. Заморожені плоди допоможуть не тільки урізноманітнити харчування, а також зробити його більш корисним та збалансованим за мікроелементами.
Джерело: Міністерство охорони здоров’я Україн