Цікаве

Чи дійсно купатися в холодній воді — корисно: відповідають дослідники

Чи дійсно купатися в холодній воді — корисно: відповідають дослідники

Наразі приймання холодного душу дуже популяризувалося в суспільстві: безліч людей вважають його корисним для шкіри, серця, імунітету тощо. Дослідники з Британії провели експеримент, щоб визначити, чи дійсно корисно купатися в холодній воді.

Чим корисний холодний душ?

Хізер Массі, очільниця дослідження з Університету Портсмута, пояснила мету експерименту:

У зв’язку зі зростаючою популярністю плавання на відкритому повітрі та занурення в холодну воду, давно пора вивчити, як це може вплинути на нас. Ми знаємо так багато про вплив занурення в холодну воду на тіло. Але мозок був мало досліджений, перш за все тому, що це робити складно. ​​Лише зараз, коли технології розвинулися, ми можемо почати отримувати певне розуміння

Під час дослідження учасники занурювалися у басейн з водою, яка мала температуру в 20 градусів. Там вони перебували п’ять хвилин. За цей час вимірювалися їх фізичні показники, а після вивчався на МРТ мозок.

Дослідники виявили, що приймання душу сприяє роботі мозку: йому доводилося змінювати звичні йому зв’язки, щоб організм міг упоратися з шоком. Як зазначається, такі зміни обумовлені частинами мозку, які відповідають за контроль емоцій, збереження уваги та прийняття рішень. 

Коли учасники сказали нам, що вони були більш пильними, збудженими і в цілому краще почувалися після холодної ванни, ми очікували побачити зміни у зв’язках між цими частинами. І це саме те, що ми виявили

Результати експерименту надалі використовуватимуться для виявлення зв’язків між певними частинами мозку та психічними захворюваннями. 

Back to top button