Цікаве

Чому виникає бажання їсти на ніч і як позбутися цієї звички: корисні поради

Нічні походи до холодильника в народі називають нічним “жором”, проте фахівці запевняють – це прояви справжніх розладів. Марія Мельник і Григорій Герман, ведучі програми “Ранок з Україною“, з’ясували, на що вказує цей нічний “жор” і як його позбутися, передає 1News.

Хронічне нічне переїдання чи нічні пробудження з метою поїсти, що трапляються частіше разу на тиждень – привід переглянути свій раціон та розклад дня, – коментує дієтолог Карина Дейнеко в ефірі каналу “Україна”.

Тобто слід порахувати, скільки ви годин спите, а також що і в якій кількості вживаєте протягом доби.

Які ще причини нічного “жору”

Друга причина – гормональна. Найчастіше це проблема з рівнем інсуліну, що регулює цукор у крові, кортизолу, що відповідає за стрес, та мелатоніну – гормону сну.

 

Бажання їсти вночі виникає також через проблеми з рівнем інсуліну в організмі

 

Крім того, це може бути розладом харчової поведінки, що вказує на проблему психологічного характеру.

Людина перебуває у стресі, проте не відчуває його, тобто адаптується до нього. Зазвичай люди з такою проблемою зазнають вночі страшного голоду, тож їм просто конче треба вставати і щось їсти, – пояснює психолог Леся Ковальчук у “Ранку з Україною”.

Якщо цей синдром не лікувати – ви наберете зайву вагу, що може спровокувати розвиток цукрового діабету, вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту, сприяти розвитку рефлюксу.

Як перестати їсти на ніч?

Позбутися цієї звички можна. Наприклад, скориставшись методом, що обговорюють у глобальній мережі – за допомогою замка на холодильник. За словами дієтологів, цей метод ефективний, проте його ефект короткочасний, оскільки ви не можете постійно тримати холодильник на замку.

Раджу переглянути графік сну – щонайменше 8 годин на добу. А ще скласти свій режим, акцентувавши на їжі в першій половині дня. Обов’язкові сніданок, обід та вечеря, остання має закінчуватися не пізніше ніж за 3-4 години до сну, – коментує дієтолог.

Крім того, радить психолог, потрібно приймати позитивні рішення на свою користь. Для цього слід з’ясувати, чого не вистачає у вашому житті та що може збалансувати цей дефіцит щастя.

Back to top button