Цікаве

Чому на відпочинку хочеться додому: відповідь психолога

Як відключитися від думок у відпустці і відпочити

Спираючись на різні дослідження, він назвав п’ять причин, чому довгоочікувана відпустка перетворюється на страждання і що з цим робити.

Опитування керівників бізнесу, проведене компанією Management Recruiters International в 2003 році, показало, що 47% респондентів використовують не всю свою відпустку в перебігу року і 35% найманих робітників також не використовують відпустку повністю. Цьому може бути маса причин: від невдалого місця проживання на відпочинку до відчуття нудьги і порожнечі. У повсякденному житті ми активно зайняті роботою. “Ще тиждень попрацюю – і на море!” Однак що з нами відбувається, коли ми виходимо зі звичної ролі керівника, менеджера або домогосподарки?

Австрійський психіатр Віктор Франкл запропонував поняття “невроз вихідного дня” – як особливу депресію, яку багато хто відчуває на вихідних.

Коли повсякденна рутина оберігала від відчуття екзистенціального вакууму (безглуздості життя), приходить усвідомлення цього. Дослідження підтверджують, що 78% людей сумують на вихідних, а 47% відчувають справжні страждання. Це можна застосувати і щодо відпустки. Відпустка – тривалі вихідні.

Виходить парадокс, говорить Халанський. Відпочинок, який ми чекаємо, перетворюється на страждання. Як в мультфільмі про золоту антилопу і жадібного раджу. Хочеш золота все більше і більше, а потім воно раптом перетворюється на непотрібні черепки.

Чому на відпочинку хочеться додому: головні причини

1. Ми можемо думати, що відпочиваючи втрачаємо якусь можливість

Особливо переглядаючи соціальні мережі. Хтось поїхав до Єгипту або на Мальдіви, а я – на Чорне море. Хтось досягає мети, заробляє гроші, а я не дію. Такий внутрішній діалог може не надавати спокою.

2. Завищені очікування від відпустки

Я можу думати, що станеться щось надприродне. Але відбувається навпаки. Все просто. Є своя рутина, свої складності.

3. Втрата контролю

До цього може призвести відсутність чіткого розкладу, алгоритму дій. Особливо у людей з високою тривожністю, які хочуть все контролювати. У відпустці вони контролюють дітей, дружину, офіціанта. Це вимотує.

Як відключитися від думок у відпустці і відпочити

4. Відпустка – це випробування на щастя

А щасливий (-а) я в іншій ролі? Побути не начальником, а просто одним з тих, хто засмагає на пляжі. Це здатність нашої психіки до гнучкості, перемикатися, адаптуватися, бути відкритим для нового.

5. Очікування, що без мене на роботі все завалиться

Я можу дозволити собі відпочинок, але з дуже обмеженим часом.

Що робити з усім цим

1. Відпочивати потрібно навчитися

Якщо ви не вмієте відпочивати у відпустці, то, швидше за все, ви не вмієте розслаблятися під час робочого графіка. Останні дослідження нейробіологів показують, що такі люди схильні до вигоряння і частих помилок.

2. Спробуйте зрозуміти причину бажання повернутися додому

У чому вона? Що важко витримувати у відпустці?

3. Зрозумійте, навіщо вам потрібен відпочинок

Пам’ятаєте фільм “Подорожі Гектора в пошуку щастя”? Психіатр запрацювався в своєму маленькому кабінеті і відчув, що не вистачає йому щастя.

4. Зрозумійте, що саме вас турбує

Може, невиконана справа? Або незавершена розмова? Спробуйте закінчити всі необхідні справи до відправлення у відпустку.

5. Уміння розслаблятися – ознака психічного здоров’я

Психолог Мішель Ньюман розповідає про інший поширений ефект, вона називає його “модель уникнення контрастів”. Люди, схильні тривожитися, часто не люблять розслаблятися, тому що після відпочинку їх занепокоєння здається їм особливо нестерпним. Часто вони свідомо не дозволяють собі заспокоїтися і як слід відпочити.

Як зробити відпустку ідеальною

“Виходить, деякі з нас самі змушують себе постійно відчувати дискомфорт, – говорить Ньюман. – Нам може здаватися, що якщо ми в постійній напрузі, це може захистити нас, коли щось насправді трапиться. Насправді це ні від чого не захищає”.

6. Навчіться жити сьогоденням

Люди починають постійно запитувати себе: “Мені досить весело? Я добре відпочиваю? ” Але, природно, якщо постійно думати про це, весь відпочинок йде нанівець. Соцмережі роблять ситуацію ще гіршою: зважаючи на чужі фотографії та пости, дуже легко почати відчувати FOMO, або “синдром упущеної вигоди”. Відчуття, що ви пропускаєте якусь важливу або цікаву подію.

На закінчення варто сказати, що якщо ви зіткнулися зі складністю в тому, щоб відпочити, і знайшли одну з перерахованих вище причин – це здорово. Вітаю! Ви зробили важливу роботу.

“Перегляньте свої цінності, почніть жити по-іншому. Якщо складно, тоді зверніться до фахівця. Бажаю гарної відпустки!” – підсумував психолог.

Джерело: Сьогодні

Back to top button