Черешня: в чому користь ягоди та чому її не можна було їсти жінкам на Русі
Сьогодні черешня вважається популярною садовою культурою на території всієї України. Крім прекрасного смаку, черешня ще й дуже корисна, тому що допомагає зміцнювати імунітет і багата на необхідні організму вітаміни. Тепер же важко уявити, що на Русі жінкам не можна було вживати в їжу цю ягоду, розповідає 1News.
Старовинний міф
Вперше черешню стали вирощувати ще стародавні римляни, причому згадується, що вони ростили не один і не два види рослин, а близько десятка. Таким чином, черешня полюбилася людям ще з давніх часів, адже розведенням нових сортів займалися досить серйозно.
Однак на Русі її було заборонено вживати в їжу жінкам дітородного віку аж до дня Давида-земляничника, тобто майже до кінця першого місяця літа, згідно з тодішнім календарем. Вся справа в тому, що тоді наші предки забороняли їсти жінкам абсолютно всі ягоди з червоним соком. Ця традиція була заснована на стійкій асоціації соку ягід з кров’ю матері, а вживання цього продукту могло привести до небажаних наслідків.
Вважалося, що діти жінки, яка вжила до покладеного терміну черешню, будуть приречені на загибель. Цікаво, що не у всіх регіонах діяла одна дата, після якої можна було їсти ягоди. Так, деякі дозволяли їсти смакоту з 15 червня – відразу після дня Святого Віта.
Користь ягоди
Звичайно, багато слов’янських міфів були позбавлені здорового глузду, проте в даному випадку все виявилося зовсім навпаки. Майбутнім матерям не тільки не забороняють, але і наполегливо рекомендують вживати в їжу дану ягоду, адже вона сповнена різних елементів, які сприяють розвитку міцного імунітету.
Причому бажано вживати черешню тим людям, які мають проблеми в зв’язку з утворенням тромбів. Так, в цій ягоді міститься велика кількість вітаміну РР, який і захищає судини від дії холестерину.
Крім цього, черешня прекрасно втамовує голод, а також забезпечує почуття ситості на відносно довгий час. З обережністю її радять приймати тільки людям, хворим на діабет, через наявність в ній великої кількості цукру.
Джерело: цікаво знати