Цікаве

Британські вчені заявили про небезпеку брудних вікон

Британські вчені заявили про небезпеку брудних вікон

Фото: pixabay.com
На вікнах осідає шкідливий для здоров’я бруд

На вікнах осідають шкідливі для людини жирні кислоти, присутні у викидах під час приготування їжі.

Вчені з Бірмінгемського університету закликали мити брудні вікна. Вони стверджують, що вікна можуть містити токсичні забруднювачі та приховувати потенційно шкідливі забруднюючі речовини за захисною плівкою жирних кислот від продуктів приготування їжі, які можуть зберігатися протягом тривалого часу. Про це пише Scitech Daily.

Зазначається, що жирні кислоти, присутні у викидах під час приготування їжі, надзвичайно стабільні та важко розщеплюються в атмосфері. А коли вони зіштовхуються з твердою поверхнею, такою як вікно, то створюють тонку плівку, що самоорганізується й повільно накопичується і може тільки поступово руйнуватися іншими хімічними речовинами в атмосфері.

Таким чином, плівка стане більш шорсткою і витягне більше води через вологість повітря. Крім того, шкідливі забруднюючі речовини можуть потрапити в пружну кірку, де вони потім захищені від руйнування в атмосфері.

“Жирні кислоти в цих плівках самі по собі не є особливо шкідливими, але оскільки вони не розщеплюються, вони ефективно захищають будь-які інші забруднюючі речовини, які можуть бути захоплені під ними”, – сказав старший автор доктор Крістіан Пфранг.

У ході дослідження команда працювала над лабораторними “проксі” – зразками матеріалу, розробленими в лабораторії, щоб наблизитись до зразків “реального світу”. Вони були скручені в надтонкі плівки забруднення завтовшки всього кілька десятків нанометрів.

Дослідники використовували як нейтрони, так і рентгенівські промені для вивчення нанорозмірного складу плівок та змін у їхніх поверхневих структурах. Вони змінювали вологість та кількість озону – ключового забруднювача всередині та зовні приміщень.

У результаті було з’ясовано, що самоорганізоване розташування всередині плівок у вигляді повторюваних молекулярних шарів – так звана ламелярна фаза – ускладнює доступ дрібніших молекул, таких як озон, до реактивних частин жирних кислот усередині цих структур.

Нагадаємо, Samsung представила “розумне” вікно SunnySide, яке виглядає як звичайна віконна рама зі склом, а насправді має імітацію сонячного світла.

Китайські вчені створили розумне вікно


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button