Цікаве

Бактерії туберкульозу виявили стійкість до антибіотиків.

Бактерії туберкульозу виявили стійкість до антибіотиків.

Вчені провели масштабний аналіз кількох тисяч штамів туберкульозних бактерій та виявили гени, пов’язані зі стійкістю до антибіотиків. Результати цього дослідження можуть у майбутньому значно вплинути на методики профілактики та лікування захворювання.

В даний час розроблено і вакцини, і ліки від туберкульозу. Але хвороба продовжує забирати до півтора мільйона життів на рік. Особливе побоювання у фахівців викликає ймовірність появи нових стійких до ліків штамів, з якими не вдасться впоратися за допомогою існуючих препаратів.

Під час першого етапу фахівці зібрали та секвенували 12 289 ізолятів із 23 країн. Зразки піддали впливу різних протимікробних препаратів, які зазвичай використовують для лікування туберкульозу. Виявилося, що понад 50% стійкі мінімум до одних ліків, а 2 129 – до кількох, у тому числі найсильніших.

На другому етапі вчені проаналізували 10228 бактеріальних ізолятів. В результаті вдалося ідентифікувати штами, толерантні до кожного із 13 задіяних ліків.

Подальший аналіз виявив 20 найбільш значних генів, пов’язаних із лікарською стійкістю. Вчені зазначили, що тепер зможуть відстежувати конкретні гени та вивчати їхній потенціал. Ці дані допоможуть у створенні нових препаратів.

Back to top button