Цікаве

6 корисних порад, як побороти страх публічних виступів

Те, як ми поводимося на публіці, дозволяємо собі бути помітними, показувати себе, залежить від нашої самооцінки, база якої формується ще в дитинстві. Коли говоримо про страх публічних виступів, сюди накладаються наші соціальні страхи: “Що про мене подумають люди?” При цьому порушується найважче почуття – сором, адже нам здається, що ми можемо зганьбитися. Як побороти страх публічних виступів, розказала психолог Софія Пхаладзе, передає 1News.

Шість поведінкових навичок, які допоможуть розслабитись перед публічними виступами:

1. Боїться навіть професіонал

Страх публічних виступів притаманний 95% людей. І кожен раз, коли ви бачите виступ свого кумира – пам’ятайте, він теж колись боявся, а швидше за все боїться і зараз.

2. Досить себе гіпнотизувати

Не потрібно переконувати себе, що ви боїтеся говорити на публіку, не промовляти це постійно друзям і знайомим.

3. Почати з малого

Важливо регулярно тренувати в собі навик: говорити тости на святах у колі близьких, записувати себе на камеру (наприклад, сторіс в Instagram – ідеальний для цього інструмент).

4. Побувати на місці до виступу

Якщо має бути масштабна подія, постарайтеся приїхати на локацію за день, постояти на сцені, потримати мікрофон, подивитися на зал. Побувавши там, ви нейтралізуєте “ефект новизни” в день Х і виступати буде значно легше.

Як побороти страх публічних виступів

5. Подивіться страху в обличчя

Закрийте очі і уявіть собі найгірший сценарій. Детально програйте цей фільм. Що найжахливіше може статися? Уявили? А тепер уявіть, що будете робити, якщо невдало пожартували або забудете якісь слова. Роблячи це з закритими очима психіка ніби проживає це насправді і тривога йде.

6. Переконайте оточуючих

Спробуйте розповідати іншим про те, як сильно ви любите виступати. Зіграйте роль такої людини, поводьте себе так, ніби сцена – ваш другий дім. Чим більше ви залучені в цю роль, тим легше буде під час реальних виступів.

І пам’ятайте, що ораторський навик – це такий же навик, такі ж нові нейронні зв’язки, які просто потрібно тренувати.

Джерело: психолог Софія Пхаладзе в Instagram

Back to top button