Світ

В ЄС погодилися на щорічні дебати про поміч Україні на 50 млрд євро – ЗМІ

В ЄС погодилися на щорічні дебати про поміч Україні на 50 млрд євро - ЗМІ

Фото: pixabay

Нині достеменно невідомо, чи погодиться на такий проєкт Угорщина

Reuters зазначає, що Будапешт крім права вето, хоче уникнути сплати збільшення витрат на обслуговування спільних позик ЄС.

Лідери Євросоюзу запропонують проводити щорічні дебати стосовно запланованого пакету допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро, щоб подолати опір з боку Угорщини. Про це повідомляє Reuters з посиланням на відповідний проекті від 30 січня.

Допомога має покрити потреби України на 2024-2027 роки, але Угорщина наполягає на щорічному перегляді із правом вето. Проти такої пропозиції виступають інші члени ЄС.

У новій версії проекту висновків саміту лідери ЄС проводитимуть щорічні дебати про пакет допомоги на основі звітів Європейської комісії. Угорщина, таким чином, матиме право накласти вето на допомогу.

Нині достеменно невідомо, чи погодиться на такий проєкт Угорщина. Будапешт хоче не тільки щорічне право вето, але й не хоче сплачувати збільшення витрат на обслуговування спільних позик ЄС для фонду відновлення, бо нібито йому не дали його гроші.

Фонди відновлення Угорщини все ще заморожені, а термін дії програми спливає у 2026 році, Будапешт також хоче, щоб ЄС продовжив термін дії програми на два роки до 2028 року.

ЗМІ зазначає, що основною темою саміту в Брюсселі 1 лютого стане спроба досягти угоди щодо пакету фінансової допомоги Україні на суму 50 млрд євро на чотири роки, який було заблоковано Угорщиною на попередньому саміті у грудні.

Нагадаємо, Будапешт готовий до компромісу, який дозволить фінансувати запропонований ЄС пакет допомоги Україні з бюджету блоку.

ЗМІ: Орбану загрожує позбавлення права голосу за блокування допомоги Києву

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button