Світ

У РФ різко подорожчала кремація та труни

У РФ різко подорожчала кремація та труни

У РФ зросли ціни на похорон

Ціни на труни за рік зросли на 38%, а вартість кремації зросла на 36%. Також сильно подорожчали поїздки до країн Середньої Азії, які стали популярними у росіян після оголошення мобілізації.

У Росії послуги кремації та труни потрапили до топ-п’ять за зростанням цін за червень 2023 року. Про це у четвер, 27 липня, повідомило RTVI з посиланням на дані Росстату.

 

Так, вартість труни зросла на 38% рік до року – з 4923 до 6774 рублів. Вартість кремації зросла на 36% – з 22349 рублів до 30552 рубля. Найшвидше ціни зростали тільки на поїздки до країн Середньої Азії (+45%) та таблетки Но-шпа (+40%).

 

Зростання цін на хрести, огорожі та труни пояснюється подорожчанням сировини металу та дерева, наводить ЗМІ слова гендиректора Похоронного будинку №1 Олени Ельсалієвої. За її словами, дошка та метал піднялися в ціні у 2–2,5 рази, зокрема й через те, що раніше частина матеріалів закуповувалась в Україні.

 

Через зростання цін громадяни почали економити на похороні близьких. Наприклад, більшість вважає за краще ставити дерев’яний хрест замість кам’яного пам’ятника, який коштує без встановлення від 30 до 100 тис. руб.

 

Водночас попит на кремацію значно зріс. У Москві та Санкт-Петербурзі попит на неї збільшився до 70-72% від загальної кількості поховань.

 

Також повідомляється, що зростання цін на поїздку до країн Середньої Азії може бути пов’язане з релокаційною активністю росіян восени 2022 року, після оголошення мобілізації. А зростання цін на таблетки Но-шпа пояснюють санкційними обмеженнями.

 

 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button