Україна

У Криму “свідки Єгови” зазнали переслідування – правозахисники


У Криму свідки Єгови зазнали переслідування - правозахисники

Дев’ять із 30 людей уже відбувають строки від 6 до 6,5 років позбавлення волі у виправних колоніях.

В тимчасово окупованому Криму 30 представників релігійної організації Свідки Єгови зазнали кримінального переслідування. Про це повідомляється в моніторинговому звіті ситуації з правами людини в Криму, оприлюдненому на сайті Кримської правозахисної групи (КПГ).

Зазначається, що дев’ять із них уже відбувають строки від 6 до 6,5 років позбавлення волі у виправних колоніях.

У 2017 році Верховний суд РФ визнав організацію Свідки Єгови екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території РФ, включно з кримськими осередками Свідків Єгови. З 2018 року розпочалося переслідування Свідків Єгови за кримінальними справами. У 2020 році було ухвалено перші вироки учасникам організації Свідки Єгови з позбавленням волі.

Також повідомляється, що щонайменше 201 громадянин України, переважно кримськотатарської національності, перебуває в місцях позбавлення волі через політично вмотивоване та/або релігійне кримінальне переслідування. Фігурантів цієї справи, більшість з яких – кримські татари, звинувачують у причетності до ісламських організацій або у пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними чи екстремістськими, але не є такими за законодавством України.

Правозахисники стверджують, що справи розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків (багато хто з них – співробітники ФСБ РФ), досудові показання свідків, котрі у подальшому в суді заявляють, що такі свідчення надали під тиском.

Раніше повідомлялося, що за час окупації Криму на півострові через політичні репресії РФ загинуло 60 людей, 28 з яких – кримські татари.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Криму пенсіонерку оштрафували і заарештували на п’ять діб за проукраїнську публікацію в соцмережі.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − 11 =

Back to top button