Світ

Системно труїли? Що сталося з Рамзаном КадировимСюжет

Системно труїли? Що сталося з Рамзаном Кадировим

Фото: соцмережі

Що відомо про стан здоров’я Кадирова

Є дані, що стан здоров’я глави Чечні різко погіршився. За однією інформацією він впав в кому, а за іншою – взагалі помер.

Інформація про те, що глава Чечні Рамзан Кадиров серйозно хворий періодично з’являлася в ЗМІ, але на цей раз новини про різке погіршення стану його здоров’я почали підтверджувати російські пропагандисти. Водночас преса звернула увагу на те, що останнє відео за участю лідера Чечні, дату якого можна визначити, було опубліковано 1 вересня. Тоді Кадиров відвідав шкільну лінійку в Грозненському центрі освіти. На всіх інших вересневих відео – він не вимовив жодного слова або дату їхньої зйомки неможливо ідентифікувати.

Живий чи мертвий

Повідомлення про важкий стан Кадирова почали з’являтися у середині вересня. Зокрема, в ніч проти 15 вересня опозиційний чеченський Telegram-канал NIYSO заявив, що глава Чечні впав у кому.

17 вересня Кадиров чи той, хто веде його сторінку в Telegram відреагував на цю інформацію і опублікував відео з прогулянки парком.

“Дуже раджу всім, хто в інтернеті не може відрізнити правду від брехні, прогулятися на свіжому повітрі, упорядкувати думки. Дощ чудово бадьорить”, – йдеться повідомлені до запису.

Зазначимо, що коли і де було знято відео, не уточняється. Російське видання Агентство припустило, що ролик, судячи з погоди, був дійсно знятий у Грозному, але зауважує, що Кадиров на самому відео каже інший текст – він сказав, що слухає Коран і пройшов пару кілометрів.

Після публікації цього запису, чеченський правозахисник та опозиціонер Абубакар Янгулбаєв написав, що Кадиров нібито помер. Проте жодних доказів чи посилань на джерело інформації він не вказав.

Метушня чеченців в Москві

Помер Кадиров чи ні поки не відомо, але те, що його здоров’я за останні місяці дуже погіршилося, не викликає сумнівів майже ні в кого. За інформацією ЗМІ, зараз глава Чечні ймовірніше перебуває в Центральній клінічній лікарні в Москві. Напередодні до головної медичної установи Кремля одна за одною заїжджали дорогі автомобілі або з держномерами Чечні, або з номерами інших суб’єктів, але з представниками Чечні в салоні. Що цікаво, чеченську еліту пропускають до будівлі лікарні без огляду, тоді як інших приїжджих ретельно перевіряють.

Одне з українських видань з посиланням на джерела у чеченській діаспорі стверджує, що до Кадирова з’їжджаються соратники, щоб розділити владу, адже він переніс трансплантацію нирки, яка не прижилась. Зараз начебто його готують до другої операції і шанси у Кадирова не великі.

Паралельно з цим видання Верстка повідомляє, що від початку вересня літак лідера Чечні тричі літав до Москви, а впродовж останніх трьох днів він із високою ймовірністю залишається в російській столиці. Бізнес-джет із номером RA-73417 вилетів з Грозного і приземлявся в Москві 15 вересня, і відтоді скоріше за все до Чечні не повертався.

Версія отруєння

Telegram-канал ВЧК-ОГПУ, ймовірно пов’язаний з російськими правоохоронними органами, з посиланням на декілька джерел 10 вересня повідомив, що восени минулого року, коли несподівано і різко у Кадирова почав погіршуватися стан здоров’я, то оточення глави Чечні стало запевняти його, що він став жертвою отруєння.

Такої ж думки дотримувався і сам Кадиров. Він звинуватив у всьому колишнього міністра охорони здоров’я Чечні, який на той момент займав посаду віце-прем’єра республіки Ельхана Сулейманова.

За інформацією ЗМІ, Сулейманов особисто робив деякі ін’єкції Кадирову і той вирішив, що саме з ними пов’язане погіршення його здоров’я. В результаті відразу в жовтні 2022 року його було знято з посади віце-прем’єра і відтоді його ніхто не бачив. Окрім того, ходять розмови, що Сулейманова по-звірячому вбили, закопавши живим.

Сулейманов, як зазначає паблік ВЧК-ОГПУ,  був “великою рідкістю” серед оточення Кадирова. По-перше, він за національністю не чеченець, а лезгін. По-друге, Сулейманов – професор, спеціаліст з хірургії та онкології, працював у Німеччині та Москві, а з 2014 року фактично став виконувати і функції одного з персональних лікарів родини Кадирова. У різні часи він був і радником глави Чечні, і міністром охорони здоров’я, і віце-прем’єром. 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button