Світ

Швеція тренуватиме українців на винищувачах Gripen

Швеція тренуватиме українців на винищувачах Gripen

JAS 39 Gripen – багатоцільовий винищувач четвертого покоління

Уряд Швеції виділив гроші у міжнародний фонд Великої Британії та Цільовий фонд комплексного пакету допомоги НАТО, які допомагають Україні.

Швеція оголосила про новий пакет військової підтримки України, до якого увійшло навчання українських пілотів на винищувачах JAS 39 Gripen. Про це повідомляєтья на сайті уряду Швеції у п’ятницю, 16 червня.

Зазначено, що загальна вартість 12 пакета підтримки України складає приблизно 250 млн шведських крон (23,6 млн доларів). Зокрема Швеція виділила 140 млн крон у міжнародний фонд Великої Британії, кошти якого використовуються для навчання і закупівлі оборонного обладнання для України, у тому числі і ракет дальнього радіусу дії.

Також шведський уряд виділяє 90 млн крон у Цільовий фонд комплексного пакету допомоги НАТО Україні для закупівлі оборонного устаткування, пального, медичного обладнання, устаткування для військової підготовки та підтримка у зміцненні й модернізації оборонних і безпекових інститутів нашої країни.

Також шведські військові проведуть ознайомлювальну підготовку українських пілотів і авіаційно-технічного персоналу щодо JAS 39 Gripen.

“Передумовою є те, що українські збройні сили висловили бажання мати змогу оперативно оцінити JAS 39, оскільки одним із найтерміновіших заходів є зміцнення української протиповітряної оборони сучасним бойовим авіаційним комплексом”, – йдеться в повідомленні.

Раніше міністр оборони Швеції Пол Йонсон анонсував навчання кількох українських льотчиків на винищувачах JAS 39 Gripen у відповідь на прохання Києва.


Saab JAS 39 Gripen (Грифон) – багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Скорочення JAS розшифровується як Jakt (винищувач), Attack (штурмовик) і Spaning (розвідник). Цей літак мають на озброєнні Швеція, Угорщина, Чехія, Велика Британія, Бразилія, Таїланд і ПАР.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button