Світ

Швейцарія не буде передавати Україні доходи з активів РФ

Швейцарія не буде передавати Україні доходи з активів РФ

Фото: news.mail.ru

Швейцарія відмовляється вилучати доходи з активів РФ

Загальна вартість заморожених у Швейцарії активів Центробанку РФ становить понад сім мільярдів швейцарських франків.

Швейцарія не буде за прикладом ЄС вилучати для України доходи з російських заморожених активів, що зберігаються у швейцарських банках. Про це у суботу, 27 липня повідомляє Swissinfo з посиланням на Державний секретаріат з економічних питань.

Зазначається, що Швейцарія не буде слідувати підходу ЄС, який напередодні виділив 1,5 млрд євро для допомоги Україні. Це був перший внесок із прибутку, отриманого від заморожених російських активів.

Відповідно до швейцарського законодавства та міжнародних зобов’язань, країна не може отримувати “жодних надзвичайних доходів у зв’язку з коштами російського центрального банку”, ідеться у відповіді держсекретаріату. У відомстві уточнили, що ця позиція стосується саме Швейцарії.

Станом на квітень 2024 року загальна вартість активів Центробанку РФ, заморожених у Швейцарії, становила трохи більш як сім мільярдів швейцарських франків (приблизно 7,08 млрд євро). У цю суму не входять заморожені кошти, що належать фізичним особам або компаніям, пов’язаним з Росією.

Нагадаємо, напередодні Євросоюз оголосив про перший платіж в обсязі 1,5 млрд євро для військової підтримки України за рахунок надходжень від заморожених в ЄС російських активів.

Як відомо, наприкінці травня Рада ЄС схвалила передання Україні надходжень від оподаткованих надприбутків заморожених російських активів. Щорічні надходження становитимуть приблизно 2,5-3 млрд євро. 90% від очікуваних надходжень буде використано на військові цілі для підтримки оборони України. Менша частка – 10% – піде на відновлення та реконструкцію нашої країни.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − 4 =

Back to top button