Світ

На саміті ЄС-Латинська Америка виникла сварка через Україну – АР

На саміті ЄС-Латинська Америка виникла сварка через Україну - АР

Саміт ЄС-Латинська Америка закінчився дипломатичною сваркою через війну в Україні

Захід закінчився “дипломатичним протистоянням” через розбіжності у відношенні до російської агресії.

День закриття саміту лідерів Європейського Союзу та Латинської Америки перетворився на дипломатичну суперечку через війну в Україні. Про це 18 липня повідомило агентство Associated Press.

Зазначається, що посли працювали майже всю ніч і ранок вівторка, щоб представити хоча б “найскромніше” комюніке із засудженням Росії за її вторгнення в Україну, однак переговори зависли через застереження деяких держав Центральної та Південної Америки, таких як Куба, Венесуела та Нікарагуа.

Агентство наголосило, що довгоочікуваний саміт закінчився протистоянням з приводу питання, щодо якого переважна більшість із 60 присутніх країн уже домовилися під час голосувань в ООН та інших міжнародних організаціях.

У той час, як 27 країн ЄС хотіли, щоб зустріч була зосереджена на нових економічних ініціативах і тіснішій співпраці для запобігання зростанню впливу Китаю в регіоні, кілька лідерів Співтовариства держав Латинської Америки і Карибського басейну (CELAC) винесли за стіл переговорів столітні звинувачення у колоніалізмі та рабстві, пише АР.

“Більшість країн Європи були і залишаються переважно однобокими бенефіціарами у відносинах, де Латинська Америка та Карибські острови були і є нерівноправними”, – заявив прем’єр-міністр Сент-Вінсента і Гренадин Ральф Гонсалвес, який головує у CELAC.

У той час як ЄС наполягає на різких висловлюваннях щодо війни, Гонсалвес підкреслив, що “цей саміт не повинен стати ще одним марним полем битви для дискурсів з питання, яке розглядалося і продовжує розглядатися на інших, більш актуальних форумах”.

Результатом суперечностей стало те, що торговельні угоди, які вже давно перебувають у глухому куті, так і не стали ближчими до вирішення. Associated Press додало, що саміт продемонстрував зростання впевненості країн Центральної та Південної Америки, підсилене величезними вливаннями коштів з боку Китаю.

Нагадаємо, багато країн Латинської та Центральної Америки займають нейтральну позицію щодо повномасштабної війни Росії проти України.

Український президент Володимир Зеленський доручив МЗС розробити стратегію щодо відносин з латиноамериканськими державами.

Зеленський хоче зустрітися з президентом Бразилії

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

One Comment

  1. Абсолютна більшість країн Латинської Америки підтримує Україну. Той же Сент-Вінсент і Гренадини на найбільш важливих голсуваннях в ОНН підтримує резолюції на захист нашої країни. Там є 3 “погані вівці”: нікарагуа, куба та Венесуела. І усі 3 – на останньому подиху (щодо економіки, а венесуела ще й у плані безпеки). Такі країни, як Колумбія, Гватемала, Парагвай, Чилі, Перу активно нам допомагають, багато громадян цих країн + Мексики, Бразилії та Аргентини є у інтернаціональному легіоні.

Back to top button