Світ

Ми стоїмо на порозі масового вимирання: активістка приголомшила емоційною заявою на Генасамблеї ООН (відео)

16-річна шведська екоактивістка Грета Тунберг виступила на Генасамблеї ООН, де звинуватила світових лідерів у зраді нового покоління через недостатню боротьбу проти зміни клімату.

Тунберг наголосила, що на планеті руйнуються екосистеми й світ перебуває на порозі масового вимирання.

В емоційній промові, яку підтримали оплесками, Грета додала, що нове покоління спостерігає за діями влади і починає усвідомлювати її зраду.

«Я не повинна бути тут, я повинна бути в школі на іншому боці океану. Ви покладаєте надію на нас, молодь. Як ви смієте! Ви розкидаєтесь порожніми словами, ви вкрали мої мрії, моє дитинство! Але мені ще пощастило. Люди страждають, вмирають. Цілі екосистеми руйнуються. Ми стоїмо на порозі масового вимирання. А все, про що ви можете говорити — це гроші та казки про безкінечний економічний розвиток. Як ви смієте!», – зазначила екоактивістка.

Грета додала, що понад 30 років учені попереджають людство. «Як ви смієте відвертатися від реальності і казати, що ви робите усе можливе? Ви кажете, що чуєте нас і розумієте, що зволікати не можна. Але який би відчай я не відчувала, я не хочу в це вірити. Тому що якщо ви дійсно усе розумієте і нічого не робите, то ви — уособлення зла, і я відмовляюся в це вірити», – зазначила вона.

За її словами, скорочення викидів парникових газів протягом 10 років на 50%, лише на 50%, наблизить нас до збільшення температури планети в 1,5 градуси і запустить ланцюгову реакцію, яку ми не зможемо контролювати.

«Нашому поколінню доведеться якось витягувати з атмосфери мільярди тонн ваших викидів СО2, а технологій для цього не існує. Нас не влаштовує 50%, тому що жити з цим доведеться нам. Як ви смієте удавати, що все можна виправити за допомогою технічних рішень, нічого не змінюючи більше? Ви зраджуєте нас і молодь починає це розуміти. На вас дивляться всі майбутні покоління. І якщо ви нас зрадите, ми ніколи не пробачимо вам!», – додала Грета Тунберг.

Нагадаємо, раніше 1News повідомляло, що шведську школярку Грету Тунберг, яка надихнула міжнародний рух по боротьбі зі зміною клімату, було висунуто кандидатом на здобуття Нобелівської премії миру цього року.

Вперше дівчинка привернула увагу громадськості в серпні 2018 року – після того, як організувала страйк біля парламенту Швеції. Щоп’ятниці вона стояла перед риксдагом із закликом до політиків почати виконувати умови Паризького договору щодо клімату.

Back to top button