Світ

Колишній канцлер Німеччини Шредер обізвав українського посла “карликом”

Привід для випаду Шредера - інтерв'ю Андрія Мельника берлінській газеті Tagesspiegel на початку травня, в якому український дипломат піддав критиці заклики ексканцлера до зняття санкцій з Росії, введених за її дії проти України

Колишній канцлер Німеччини і голова ради директорів компанії “Роснефть” Герхард Шредер завів подкаст і у першому випуску образив посла України в Німеччині Андрія Мельника.

Про це повідомляє 1NEWS.

Подкаст триває близько пів години. Запитання ставить колишній прессекретар Шредера Бела Анда, політик відповідає. У першому випуску відставний політик різко висловився про українського посла, який критикував його раніше, назвавши українського дипломата “карликом”.

“Не варто докучати одне одному санкціями. Я намагався вказати, що це справедливо й по відношенню до Росії. Чому тоді чи то посол, чи то колишній міністр закордонних справ, якийсь карлик з України, мене критикує?”, – запитує Шредер.

“Посол, так”, – підказує Анда. “Так, так, якийсь карлик з України, якісь критичні… Це нікого не цікавить, навіть у Німеччині”, – говорить Шредер, при цьому не вимовляючи імені українського посла Андрія Мельника.

Привід для випаду Шредера – інтерв’ю Мельника берлінській газеті Tagesspiegel на початку травня, в якому український дипломат піддав критиці заклики ексканцлера до зняття санкцій з Росії, введених за її дії проти України.

У німецьких ЗМІ в цілому позитивно сприйняли новий проєкт Шредера, зазначивши, що його цікаво слухати, і що ексканцлер багато в чому залишився вірним собі.

Лише слово “карлик” про українського посла, схоже, деяких оглядачів неприємно здивувало.

Хтось просто зазначив, що це звучить “недобре”. А ліволіберальна газета Süddeutsche Zeitung з Мюнхена напівжартома написала, що це слово – єдине місце в подкасті, яке дає привід засумніватися в словах ведучого Анди про те, що під час запису бесіди в адвокатській конторі ексканцлера в Ганновері вживають тільки воду і каву. “Не можна бути повністю впевненим, що так було до кінця запису”, – іронізує газета.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар відреагував на слова ексканцлера Німеччини Герхарда Шредера в бік посла України.

“Дуже підленько і низько як для ексканцлера Німеччини, але як кажуть, „з ким поведешся, від того й наберешся“. Цей коментар Шрьодера — застереження для інших прихильників РФ в Європі: не водіться з російськими грошима! А нашого Посла Андрія Мельника в образу не дамо”, — зазначив заступник міністра.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button