Події

Прокурори на захисті державних інтересів: На Кіровоградщині завдяки прокура…

Прокурори на захисті державних інтересів: На Кіровоградщині завдяки прокуратурі 135 курганів набули статусу нововиявлених об’єктів археології

???? Коментують: начальник відділу управління представництва інтересів держави в суді Кіровоградської обласної прокуратури Анастасія Залюбовська, викладач кафедри історії України Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка, член спілки археологів у Кіровоградській області Кирило Панченко.

????Робота прокурорів із захисту культурної спадщини є вкрай важливою.

????На території Кіровоградської області налічується 5722 пам’яток культурної спадщини. З них 2643 – пам’ятки археології, тобто майже половина.

???? Історія краю починається із III-IV тис. до н. е. – часів Трипільської культури. Саме тому Кіровоградщина є однією з найбагатших областей нашої країни на археологічні памְ’ятки.

???? Загалом у регіоні налічується понад 2 тисячі курганів, що потребують державного захисту.

????Прокурори з’ясували, що ще в 2015 році на території Аджамської сільської ради Кропивницького району спеціалізована організація виявила 135 курганів, з яких 11 перебувають в аварійному стані.

????Водночас уповноважені органи – сільська рада та Кіровоградська обласна державна адміністрація – не вжили заходів щодо обліку пам’яток археології і включення їх до Переліку об’єктів культурної спадщини.

????З огляду на це, ускладнювався захист курганів з боку держави, забезпечення режиму охорони, укладення охоронних договорів, а також попередження руйнування і їх збереження.

????З метою збереження пам’яток археології для майбутніх поколінь Кропивницька окружна прокуратура звернулась до суду з позовом щодо внесення курганів до Переліку.

????Кіровоградський окружний адмінсуд його задовольнив.

????Відтак ОДА виконала позовні вимоги прокуратури – на цей час кургани набули охоронюваного статусу. Своєю чергою сільська рада виділила кошти для дослідження нововиявлених об’єктів археології, що потребують рятувальних робіт.

????Виконання судового рішення – на контролі керівника Кіровоградської обласної прокуратури.

Video is too big

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 − 15 =

Back to top button