Україна

Названо терміни поставок в Україну німецької ППО


Це перше новітнє озброєння, яке постачатиметься в Україну, а не старого зразка. Одна система ППО IRIS-T здатна захистити територію розміром приблизно з Київ.

Обіцяні німецьким канцлером Олафом Шольцем ракетні системи IRIS-T надійдуть до України у жовтні. Про це повідомив український посол у ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю НВ.

За його даними, перші гроші із 1 млрд євро, закладеного до бюджету Міноборони Німеччини на допомогу Україні, будуть витрачені саме на ракетну систему IRIS-T. Канцлер Олаф Шольц 1 червня підтвердив, що є згода на це.

“Система IRIS-T – єдине, за що я подякував і канцлеру, і уряду за останні місяці. Ми по ній працювали з перших днів війни. Ця система найкрутіша у світі. Її можна порівняти з американським Patriot. Це німецький продукт”, – розповів дипломат.

Тривалий термін постачання виправдано, тому що ці системи для України ще виробляються, пояснив Мельник.

“Тобто це буде закупівля у німецького виробника необхідної нам зброї, параметри якої ми визначили. Виробництво завершиться наприкінці літа. Потім – навчання. Постачання – у жовтні”, – прокоментував він.

За своїми характеристиками, ця система ППО здатна захищати територію розміром приблизно з Київ, а лише протягом трьох-чотирьох років Україна зможе поставити її навколо міст та найважливіших об’єктів.

Мельник зазначив, що стався прорив, оскільки це перше озброєння не старого зразка, а нове.


IRIS-T (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) – інфрачервоні ракети, що самонаводяться. Існують дві версії ракет IRIS-T класу “земля-повітря” для ППО: IRIS-T SLS ближнього радіусу та IRIS-T SLM середнього радіусу дії.

Випробування IRIS-T SLM було завершено у січні 2022 року. У квітні 2022 року ці ракети було поставлено, зокрема, до Єгипту. Їхня максимальна дальність стрільби 40 км, висота – 20 км.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що ФРН надасть Україні “найсучаснішу систему протиповітряної оборони, яку має Німеччина”.

Проте пізніше міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що постачання Україні систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM триватиме місяцями.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button