Світ

Кінець перемир’ю? Як Байден образив главу КитаюСюжет


Американський лідер назвав Сі Цзіньпіна “диктатором” через ситуацію з повітряною кулею-шпигуном.

Через день після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен покинув Пекін із спільним зобов’язанням пом’якшити напруженість у відносинах з Китаєм, президент Джо Байден зробив неочікувану заяву, порівнявши лідера КНР Сі Цзіньпіна з “диктатором”.

Зокрема, він сказав, що Сі “дуже засмутився”, коли Штати збили ймовірну китайську шпигунську повітряну кулю в лютому, тому що “він не знав, що вона там була”.

“Ні, я серйозно. Це велика незручність для диктаторів, коли вони не знали, що сталося”, – сказав Байден.

Уточнення від Госдепу

Відповідаючи на запитання про слова Байдена, речник Держдепартаменту Ведант Патель сказав, що немає потреби повертати їх назад.

“Президент вважає, що дипломатія, включно з недавньою поїздкою міністра, є відповідальним способом врегулювання напруженості”, – сказав Патель.

“Я не думаю, що коментарі президента потребують додаткового уточнення чи подальшого тлумачення”, – додав він.

Також у відповідь на запитання, чи вплинуть останні коментарі Байдена на заплановані візити адміністрації США до Китаю, Пател зазначив, що Вашингтон очікує подальшої взаємодії з Пекіном з низки питань “у належний час, коли настане відповідний момент”.

Зазначимо, що це не перший випадок, коли, коментар президента США ускладнює відносини Вашингтона з Пекіном. За останні роки помічнику Байдена щонайменше чотири рази потрібно було прояснити його зауваження щодо Тайваню.

Шок китайців

Невдовзі після того, як Блінкен завершив свою поїздку до Китаю, офіційне інформаційне агентство Сіньхуа опублікувало англомовний коментар із набором “трьох нагадувань для Вашингтона, про які слід пам’ятати про зв’язки з Китаєм”.

Загалом в коментарі описується як Пекін хоче, щоб ставились до нього, зокрема, “з повагою і не втручалися у внутрішні справи країни”.

Проте після слів Байдена у китайців стався шок і офіційний представник МЗС КНР Мао Нін висловила протест.

“Відповідні висловлювання американської сторони вкрай абсурдні та безвідповідальні, вони суперечать фактам, порушують дипломатичний протокол і є посяганням на політичну гідність Китаю. Китай категорично не задоволений цим і категорично проти цього”, – заявила Мао Нін.

Кінець американсько-китайському перемир’ю?

Американські ЗМІ визнають, що слова Байдена дійсно являються образливими і вважають, що вони вразили трифекту китайську чутливість. Зокрема, як пише Bloomberg, президент США поставив під сумнів контроль Сі над його країною та армією.

“Обзивання диктатором було свого роду насмішкою, яка може звучати як глузування на шкільному подвір’ї, але свідчить про те, що Сі не має легітимності чи підтримки власного народу”, – пише видання.

Скоріше за все слова Байдена не спровокують нову кризу, але вони ризикують знищити символічний прогрес у китайсько-американських переговорах, які обидві сторони нещодавно описали як відверті та конструктивні, вважає Денніс Уайлдер, колишній заступник помічника директора з питань Східної Азії та Тихого океану в Центральному розвідувальному управлінні.

“Але Байдену потрібно сказати, що Сі погано сприймає особисті образи”, – додав експерт.

В свою чергу NBC News з посиланням на джерела в Білому домі повідомляє, що оточення Байдена також було шоковане висловлюваннями президента, адже його виступ не був запланований.

Після цього високопосадовці США кинулися приватно пояснювати китайцям, що таке висловлювання Байдена не означає зміну офіційної позиції Вашингтона.

В Білому домі також вважають, що більшого конфлікту не буде, а напрацювання Блінкена під час поїздки до Пекіна не буде перекресллено, додає телеканал.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button