Світ

COVID у Китаї: крематорії не справляютьсяСюжет


Через нову хвилю коронавірусу в країні крематорії не справляються, місцеві спалюють трупи самостійно.

Китай накрила нова хвиля коронавірусу. Влада заявляє, що смертність від COVID-19 зростає, але перебуває в межах норми для країни. Китайці ж у соцмережах повідомляють про жахливі наслідки нинішнього сплеску захворювання. За їхніми словами, лікарні та похоронні бюро перевантажені, а сім’ї почали спалювати тіла своїх близьких на вулицях, оскільки можуть жити тижнями з померлим.

Через контраст між заявами китайських офіційних осіб, які оцінюють ситуацію з COVID, та кадрами із соціальних мереж, поліція країни ввела заборону на розповсюдження фотографій та відео про коронавірус у країні.

Яка ситуація в Китаї із COVID-19 та смертністю від інфекції розповість 1News.

Реальна картинка

Зазначимо, що у Китаї померлих від коронавірусу обов’язково потрібно кремувати. Через новий спалах крематорії не справляються зі збільшеним навантаженням. Як повідомляє Bloomberg, влада району Лунхуа китайського міста Шеньчжень минулими вихідними заявила, що до місцевих крематорій надійшло понад 500 тіл для кремації, що в п’ять разів більше, ніж звичайне завантаження.

Те саме спостерігається і в інших містах. Жителі Шанхаю розповіли, що тіло жінки похилого віку знаходилося в будинку протягом п’яти днів, перш ніж за ним приїхав катафалк.

“Нам пощастило, що зима холодна”, – повідомив родич.

Вартість кремації в Шанхаї зросла до 4350 доларів, а похоронні бюро запровадили обмеження на 5-10 хвилин для сімей, щоб оплакувати своїх померлих родичів.

“Вся система паралізована”, – заявив місцевий співробітник крематорію, додавши, що люди не справляються із навантаженням.

У Twitter почали з’являтись відео, як на вулицях відбуваються імпровізовані кремації. На першому ролику можна побачити дерев’яну труну, що горить. Відео знято у сільській місцевості.

Інше відео, ймовірно зняте в Шанхаї, показує групу людей, що зібралися навколо саморобного багаття.

У китайській соцмережі Weibo було опубліковано відео, на яких показано черги біля похоронного бюро, причому один користувач сказав, що десятки людей стояли в черзі з 2 години ночі.

Попит на ритуальні послуги настільки високий, що люди стали стояти у чергах навіть у крематоріїв.

Смертність у “нормальному” діапазоні

Високопосадовець охорони здоров’я Китаю заявив, що смертність від останнього сплеску випадків захворювання на COVID-19 “зростає”, але знаходиться в межах норми для смертності, передає Голос Америки.

В інтерв’ю державному мовнику Центрального телебачення Китаю (CCTV) Цзяо Яхуей, представник Національної комісії охорони здоров’я, сказала: “У порівнянні з рештою світу піку зараження, з якими ми стикаємося по всій країні, не є чимось незвичайним”, – додала вона.

“Нормальна” смертність – це кількість смертей, яку влада очікує за певний період на основі довгострокових даних про населення. Надмірна смертність показує різницю між кількістю смертей, викликаних поточною хвилею COVID, і кількістю смертей, очікуваних, якби пандемії не було. Число надмірної смертності використовувалося у всьому світі під час пандемії, щоб краще зрозуміти, скільки людей померло від COVID.

Тонг Чжаохуей, віце-президент лікарні Чаоян у Пекіні, погодився з тим, що хоча фактична кількість смертей зростає, смертельні випадки, як і раніше, становлять невеликий відсоток населення Китаю.

При цьому в репортажах CCTV йдеться про те, що кількість амбулаторних пацієнтів з лихоманкою в деяких лікарнях збільшилася вдесятеро, а один лікар прийняв до 150 пацієнтів за одну ніч. Але пацієнт із лихоманкою не вважається пацієнтом із COVID, оскільки ПЛР-тестування в Китаї більше не є обов’язковим.

Який прогноз

Загальна кількість смертей від коронавірусу з грудня залишається загадкою, оскільки офіційні особи визнали лише кілька смертей з того часу, як адміністрація президента Сі Цзіньпіна різко змінила свою політику нульового рівня COVID.

Два неназвані вчені, пов’язані з ВООЗ, запросили у Пекіна “реалістичнішу картину” COVID у Китаї. При цьому експерти сумніваються, що Китай буде прямолінійним у своїх статистичних даних.

За даними Airfinity, смертність від інфекційних респіраторних захворювань, ймовірно, досягне піку приблизно 23 січня, на другий день китайського Нового року. А згідно з звітом Bloomberg, наприкінці січня у Китаї може спостерігатися до 25 тисяч смертей від COVID на день.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button