Світ

Антиєвропейська партія перемогла на виборах у Нідерландах – екзитполи

Антиєвропейська партія перемогла на виборах у Нідерландах - екзитполи

Фото: Герт Вілдерс/Facebook

Герт Вілдерс під час голосування на виборах

Згідно з опитуванням Партія свободи Герта Вілдерса може отримати 35 зі 150 місць у парламенті Нідерландів.


За даними екзитполів, правопопулістська Партія свободи Герта Вілдерса, до програми якої включено референдум про вихід з Європейського Союзу, перемагає на виборах у Нідерландах. Про це 23 листопада повідомляє Reuters.

 

Зазначається, що Партія свободи може отримати 35 зі 150 місць парламенту. У їхнього найближчого конкурента, коаліції лейбористів та зелених колишнього комісара ЄС Франса Тіммерманса, на 10 місць менше.

 

Зазвичай результати екзитполів не відрізняються від реального результату більше, ніж на два парламентські мандати, і відрив партії Вілдерса надто великий, щоб виявитися похибкою опитування.

 

Як пише Reuters, Вілдерс виграв вибори завдяки антиімміграційній риториці, спираючись на поширені побоювання зростання вартості життя та перевантаженості системи охорони здоров’я. Політик також неодноразово заявляв, що Нідерланди мають припинити постачати зброю Україні, оскільки ця зброя потрібна їй самій для самозахисту.

 

Вілдерс багато років живе під посиленим захистом поліції через його образи на адресу ісламу та мусульман та заклики заборонити мечеті та Коран у Нідерландах.

Як повідомлялося, 22 листопада у Нідерландах пройшли парламентські вибори, результати яких визначать, хто стане наступним прем’єр-міністром та замінить очільника уряду Марка Рютте.

Як відомо, у липні уряд Нідерландів на чолі з прем’єр-міністром Марком Рютте подав у відставку. Таке рішення він пояснив розбіжністю у міграційному питанні – партії не змогли домовитися про заходи щодо скорочення кількості біженців.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button